Tudomány

Múzeumban találtak rá egy óriási elefántmadár-tojásra

Egy New York-i múzeumban hatalmas, a már kihalt elefántmadártól származó tojásra bukkantak rá, miután korábban úgy vélték, az igen jó állapotban lévő, szinte érintetlen tojás csupán modell.
Elefántmadár-tojás Múzeumban találtak rá egy óriási elefántmadár-tojásra (Forrás: Facebook / Buffalo Museum of Science)

A 71 centiméter hosszú és 1,4 kilogramm súlyú tojást „félrecímkézték”, a hasonló leletek ritkasága miatt ugyanis úgy vélték, hogy az csupán egy modell. A hibára akkor figyeltek fel a múzeum dolgozói, amikor a gyűjteményről friss nyilvántartást készítettek.

Kathryn Leacock gyűjteményigazgató elmondta, hogy a hosszú évszázadok óta működő múzeumokban nem kifejezetten ritkák a „rejtett vagy rosszul azonosított” tárgyak, a tojás újrafelfedezése pedig nagy izgalommal töltötte el őket. Megjegyezte, 1861 óta bővíti gyűjteményét a múzeum, és továbbra is gondoskodnak a gyűjteményről, amelyben „mindig van mit felfedezni”.

Az esettel kapcsolatban az intézmény megjegyezte, hogy az öntött tojás-modellek viszonylag gyakoriak a múzeumi gyűjteményekben, az újrafelfedezett elefántmadár-tojás esetében pedig a röntgenes vizsgálat tárta fel annak valódiságát.

A további utánajárás során fény derült arra is, hogy a tojást még 1939-ben vették az Edward Gerrard & Sons nevű társaságtól. A vállalat többféle tárggyal is kereskedett, így a kitömött állatok és anatómiai modellek mellett különböző műtárgyak is megfordultak náluk.

Az elefántmadarak az akár három méteres magasságot is elérhették, a kifejlett egyedek súlya pedig 350-500 kilogramm körül mozgott. A röpképtelen madár Madagaszkáron élt, ám már több száz éve kihalt – a kihalása pontos időpontját ugyanakkor vita övezi. Egyesek szerint az 1600-as években még élhettek ilyen állatok. Az elefántmadár eltűnését több tényező együttesen okozhatta, így közre játszhatott abban az élőhely változása, továbbá az is, hogy az emberek előszeretettel gyűjtötték a hatalmas tojásokat.

 

 

Buffalo Museum of Science (@buffaloscience) által megosztott bejegyzés,

A Buffalói Tudományos Múzeum ismertetése szerint a nemrég felfedezett tojás az egyik leghatalmasabb, amelyet gerinces állat valaha rakott, s hamarosan be is mutatják azt a közönségnek a május elsejétől látható Rethink Extinct című kiállítás keretében.

A világ nyilvános intézményeiben a múzeum szerint összesen kevesebb mint negyven érintetlenül megőrződött elefántmadár-tojás található.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen