Külföld

Nagy erejű kitörés történt a Kilauea vulkánnál

Robbanásszerű kitörés következett be a hawaii Kilauea vulkánban, amelynek hamuja így közel 9100 méter magasba is feljutott.
Vulkán Robbanásszerű kitörés következett be a hawaii Kilauea vulkánban (Forrás: pixabay.com / skeeze)

A kitörés helyi idő szerint csütörtökön hajnali 4 óra 15 perckor történt, és tudósok szerint a közeljövőben újabb vulkáni aktivitásra is számítani lehet. A vulkánmegfigyelő-központ és a nemzeti park munkatársai egyaránt el kellett, hogy hagyják a Kilauea vulkán környékét.

Mióta a Kilauea vulkán újabb zónája is kitört közel két héttel ezelőtt, a láva több tucat lakóházat pusztított el, és a környékről több száz embert kellett evakuálni. Már korábban piros figyelmeztetést adtak ki a légi közlekedést érintően is, amellyel a pilótákat a veszélyes hamufelhők elkerülésére intik.

Az amerikai földtani intézet (USGS) arra figyelmeztetett, hogy a Kilauea robbanásszerű kitörése egyre valószínűbbé válik, ahogyan a lávató lejjebb húzódik. Az intézet egy szakembere arra figyelmeztetett, újabb nagyobb, erőteljesebb eseményeknek nézhetnek elébe.

A hawaii katasztrófavédelmi ügynökség a vulkáni hamu által érintett területek közelében élő embereknek azt tanácsolta, hogy lehetőség szerint maradjanak a házukban.

Hawaiin összesen öt aktív vulkán van, amelyek közül a Kilauea az egyik legaktívabb, és az elmúlt harminc évben rendszeresen történtek kitörések – még ha azok nem is jártak együtt „robbanással”. Legutóbb 1924-ben fordult elő, hogy a vulkán „kirobbant”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Horvátországban már hét halálos áldozata van az influenzának

Horvátországban már hét halálos áldozata van az influenzánakAz Iszlám Állam magára vállalta a magnyitogorszki házrobbanást

Az Iszlám Állam magára vállalta a magnyitogorszki házrobbanástTöbb halálos áldozata is van a kolumbiai robbantásnak

Több halálos áldozata is van a kolumbiai robbantásnak


KOLUMBIA,     BOGOTA,     TERRORIZMUS

Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben

Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben


KENYA,     NAIROBI,     LUXUSHOTEL

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről


BREXIT,     NAGY-BRITANNIA,     EU

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen