hirdetés
Külföld

Nagy erejű kitörés történt a Kilauea vulkánnál

Robbanásszerű kitörés következett be a hawaii Kilauea vulkánban, amelynek hamuja így közel 9100 méter magasba is feljutott.
Vulkán Robbanásszerű kitörés következett be a hawaii Kilauea vulkánban (Forrás: pixabay.com / skeeze)
hirdetés

A kitörés helyi idő szerint csütörtökön hajnali 4 óra 15 perckor történt, és tudósok szerint a közeljövőben újabb vulkáni aktivitásra is számítani lehet. A vulkánmegfigyelő-központ és a nemzeti park munkatársai egyaránt el kellett, hogy hagyják a Kilauea vulkán környékét.

Mióta a Kilauea vulkán újabb zónája is kitört közel két héttel ezelőtt, a láva több tucat lakóházat pusztított el, és a környékről több száz embert kellett evakuálni. Már korábban piros figyelmeztetést adtak ki a légi közlekedést érintően is, amellyel a pilótákat a veszélyes hamufelhők elkerülésére intik.

Az amerikai földtani intézet (USGS) arra figyelmeztetett, hogy a Kilauea robbanásszerű kitörése egyre valószínűbbé válik, ahogyan a lávató lejjebb húzódik. Az intézet egy szakembere arra figyelmeztetett, újabb nagyobb, erőteljesebb eseményeknek nézhetnek elébe.

A hawaii katasztrófavédelmi ügynökség a vulkáni hamu által érintett területek közelében élő embereknek azt tanácsolta, hogy lehetőség szerint maradjanak a házukban.

Hawaiin összesen öt aktív vulkán van, amelyek közül a Kilauea az egyik legaktívabb, és az elmúlt harminc évben rendszeresen történtek kitörések – még ha azok nem is jártak együtt „robbanással”. Legutóbb 1924-ben fordult elő, hogy a vulkán „kirobbant”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján

Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján


PLAKÁT,     UKRAJNA,     KÁRPÁTALJA

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen