hirdetés
Külföld

Nagy erejű kitörés történt a Kilauea vulkánnál

Robbanásszerű kitörés következett be a hawaii Kilauea vulkánban, amelynek hamuja így közel 9100 méter magasba is feljutott.
Vulkán Robbanásszerű kitörés következett be a hawaii Kilauea vulkánban (Forrás: pixabay.com / skeeze)
hirdetés

A kitörés helyi idő szerint csütörtökön hajnali 4 óra 15 perckor történt, és tudósok szerint a közeljövőben újabb vulkáni aktivitásra is számítani lehet. A vulkánmegfigyelő-központ és a nemzeti park munkatársai egyaránt el kellett, hogy hagyják a Kilauea vulkán környékét.

Mióta a Kilauea vulkán újabb zónája is kitört közel két héttel ezelőtt, a láva több tucat lakóházat pusztított el, és a környékről több száz embert kellett evakuálni. Már korábban piros figyelmeztetést adtak ki a légi közlekedést érintően is, amellyel a pilótákat a veszélyes hamufelhők elkerülésére intik.

Az amerikai földtani intézet (USGS) arra figyelmeztetett, hogy a Kilauea robbanásszerű kitörése egyre valószínűbbé válik, ahogyan a lávató lejjebb húzódik. Az intézet egy szakembere arra figyelmeztetett, újabb nagyobb, erőteljesebb eseményeknek nézhetnek elébe.

A hawaii katasztrófavédelmi ügynökség a vulkáni hamu által érintett területek közelében élő embereknek azt tanácsolta, hogy lehetőség szerint maradjanak a házukban.

Hawaiin összesen öt aktív vulkán van, amelyek közül a Kilauea az egyik legaktívabb, és az elmúlt harminc évben rendszeresen történtek kitörések – még ha azok nem is jártak együtt „robbanással”. Legutóbb 1924-ben fordult elő, hogy a vulkán „kirobbant”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Eltűnt egy magyar férfi Ausztriában

Eltűnt egy magyar férfi AusztriábanFöldrengés volt Olaszországban

Földrengés volt OlaszországbanEgy évvel elhalasztják a novemberre tervezett washingtoni díszszemlét

Egy évvel elhalasztják a novemberre tervezett washingtoni díszszemlét


DÍSZSZEMLE ,     USA,     PENTAGON

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen