hirdetés
Külföld

Nagyon várták Trump szavait

A legújabb vádak miatt mindenki az új elnök sajtótájékoztatóját várta

Nem kerülhettek volna nyilvánosságra olyan megalapozatlan állítások, mint amiket kedden az amerikai sajtóban olvasni lehetett – mondta sajtótalálkozóján a megválasztott elnök. Amerikai médiumok sora hozta le a 35 oldalas, a Buzzfeeden olvasható hírszerzési jelentést, miszerint az oroszoknak bőven van mivel zsarolni az új elnököt.
Donald Trump hazai pályán Donald Trump hazai pályán (Forrás: EPA)
hirdetés

Az elnök először is hálásnak bizonyult azoknak a médiumoknak, amelyek kételkedtek a hírszerzési jelentésben. „Hatalmas szégyenfoltnak” nevezte a hírszerzés esetében, ha valóban tőlük származott az információ. A Buzzfeedet következményekkel fenyegette meg, de erről bővebben aztán nem beszélt.

Annyit fűzött hozzá, a vádaskodás számára a náci Németországot idézi.

Mindenkinek megköszönte, aki elment New York-ba, hogy meghallgassa szavait. Ismét hangsúlyozta a sajtószabadságot, de néhány médiumot túl profinak nevezett. Egyben kijelentette: Oroszország állt az elnökválasztás idején a hackertámadások mögött.

Azt elismerte, hogy ezt sokan megteszik, például Kína is, a hírszerzéstől 90 napon belül jelentést vár, hogyan lehetne a helyzetet kezelni.

Nem kertelt, amikor az mondta: minden idők legnagyobb munkahelyteremtője leszek az USA-ban. Éjt nappallá téve fog ezen dolgozni – mondta. Olyan gazdasági fellendülést jósolt, ami mindenkit megdöbbent majd.

Trump rövid beköszönője után kérdezhettek az újságírók és a legtöbben persze, hogy az oroszokhoz fűződő viszonyát firtatták. Leszögezte, hogy bár valóban érhették támadások a Demokrata Pártot, de ennek oka a gyenge számítógépes védelem. Szerinte a republikánusok rendszere sérthetetlen. Érdekes kijelentés volt az is, hogy ő egy hackertámadás nyomán tudta meg: Hillary Clinton előre megkapta az elnökjelölti viták kérdéseit.

A Trump-toronyban tartott találkozón azt is mondta: ha Putyin kedveli őt, az miért lenne baj, de egyelőre még ő is csak reménykedik, hogy kijön majd az orosz elnökkel.

„Elhiszi bárki is, hogy Hillary Clinton keményebb lett volna Putyinnal, mint én?”

- kérdezte.

Közölte, hogy nincs és nem is lehet üzleti ügye Oroszországgal, mert az eleve érdekellentét volna. Még egy hétvégén kapott kétmilliárd dolláros dubaji ingatlanbizniszt is elhárított a feddhetetlenség miatt – árulta el.

A gazdaságról szólva hangsúlyozta, hogy az autóipar mára inkább Amerikában fektet be, ezt kellene tennie a gyógyszeriparnak is. Egyébként extra magas adót tervez kivetni azokra a cégekre, melyek külföldön fektetnének be. Országon belül bármit lehet, de a határokon túl „határadót” kell majd fizetni.

Azt is jelezte, hogy amint megszárad a pecsét az új egészségügyi miniszter kinevezésén, azonnal visszavonják az Obamacare-t, amely egy az előző elnök által preferált egészségbiztosítási rendszer. Ők másikat akarnak, mert szerintük előbb.utóbb összeomolna, olcsóbb és jobb kell helyette – mondják a republikánusok.

Kérdésre közölte, hogy ezután sem teszi közzé adóbevallását, mert az auditálás alatt áll és egyébként is csak az újságírókat érdekli, az embereket nem. Vállalatai irányítását teljes egészében fiainak adja át. Ügyvédje fel is olvasta, hogy minden üzletét vagyonkezelőben helyezi el. Senki se gondolja, hogy saját üzletét építi majd elnöksége alatt, fiai nem is üzletelhetnek külföldre – árulta el az ügyvédnő.

Az új elnök már előre jelezte, hogy beiktatása után azonnal egyeztetni kezd az amerikai-mexikói határon építendő falról. Nem nagyon akar várni vele, amint lehet, megkezdik az építkezést. A költségeket továbbra is Mexikóra hárítaná, akár adó, akár közvetlen formában. Azt hangsúlyozta, hogy ő tiszteli a mexikóiakat és nem vádolja őket azért, mert szerinte korábban hasznot húztak az ő népéből.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Tízezrek tüntettek Londonban az újabb népszavazásért

Tízezrek tüntettek Londonban az újabb népszavazásérthirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen