Külföld

Nőnapi sztrájk bénítja a vonatközlekedést Spanyolországban

Spanyolországban több vonatjáratot is törölni kellett, miután a nőnap alkalmával a munkavállalók a nemek közötti egyenlőtlenségekre kívánják felhívni a figyelmet sztrájkjukkal. Csütörtökön mintegy háromszáz vonat nem indul útnak a 24 órás munkabeszüntetés miatt a spanyol közlekedési minisztérium közlése szerint. A sztrájk érinti a madridi metróközlekedést is.
Vonat 24 órás sztrájkba kezdtek Spanyolországban a nőnap alkalmából... (Forrás: pexels.com)

A teljes napig tartó sztrájkra, amely Spanyolországban máris többek bírálatát vívta ki, összesen 10 szakszervezet tett felhívást. Feminista csoportok a nőket arra is kérték, hogy ezen a napon ne költsenek pénzt, valamint ne végezzenek ház körüli munkákat sem – akadtak viszont, amelyek a sztrájk ellen szólaltak fel.

A kormányzó Néppárt szerint a sztrájk a „feminista elitnek”, és nem a nők mindennapi problémáiról szól.

A tíz szakszervezettel ellentétben, amelyek a 24 órás sztrájkra tettek felhívást, két, a legbefolyásosabbak közé tartozó másik csupán két óráig tartó munkabeszüntetésre kérte a tagjait.

Penelope Cruz Oscar-díjas spanyol színésznő több tervezett nyilvános szereplését is visszamondta, hogy maga is csatlakozzon a hazájában folytatott sztrájkhoz, emellett a spanyol kormány öt női minisztere közül ketten – Isabel García Tejerina mezőgazdasági miniszter és Cristina Cifuentes, a madridi régió elnöke – korlátozzák a munkavégzést.

Egy, az El País nevű napilap által bemutatott, 1500 fős mintával dolgozó felmérés szerint az emberek 82 százaléka támogatta a sztrájkot, és 76 százalékuk látja úgy, hogy Spanyolországban a nők élete nehezebb, mint a férfiaké.

Az Eurostat felmérése szerint Spanyolországban a nők 13, illetve 19 százalékkal kerestek kevesebbet férfi kollégáiknál a köz-, illetve magánszférában. 2016-ban az Európai Unióban a nők bruttó órabére átlagosan 16,2 százalékkal maradt el a férfiakétól.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen