hirdetés
Külföld

Nőnapi sztrájk bénítja a vonatközlekedést Spanyolországban

Spanyolországban több vonatjáratot is törölni kellett, miután a nőnap alkalmával a munkavállalók a nemek közötti egyenlőtlenségekre kívánják felhívni a figyelmet sztrájkjukkal. Csütörtökön mintegy háromszáz vonat nem indul útnak a 24 órás munkabeszüntetés miatt a spanyol közlekedési minisztérium közlése szerint. A sztrájk érinti a madridi metróközlekedést is.
Vonat 24 órás sztrájkba kezdtek Spanyolországban a nőnap alkalmából... (Forrás: pexels.com)
hirdetés

A teljes napig tartó sztrájkra, amely Spanyolországban máris többek bírálatát vívta ki, összesen 10 szakszervezet tett felhívást. Feminista csoportok a nőket arra is kérték, hogy ezen a napon ne költsenek pénzt, valamint ne végezzenek ház körüli munkákat sem – akadtak viszont, amelyek a sztrájk ellen szólaltak fel.

A kormányzó Néppárt szerint a sztrájk a „feminista elitnek”, és nem a nők mindennapi problémáiról szól.

A tíz szakszervezettel ellentétben, amelyek a 24 órás sztrájkra tettek felhívást, két, a legbefolyásosabbak közé tartozó másik csupán két óráig tartó munkabeszüntetésre kérte a tagjait.

Penelope Cruz Oscar-díjas spanyol színésznő több tervezett nyilvános szereplését is visszamondta, hogy maga is csatlakozzon a hazájában folytatott sztrájkhoz, emellett a spanyol kormány öt női minisztere közül ketten – Isabel García Tejerina mezőgazdasági miniszter és Cristina Cifuentes, a madridi régió elnöke – korlátozzák a munkavégzést.

Egy, az El País nevű napilap által bemutatott, 1500 fős mintával dolgozó felmérés szerint az emberek 82 százaléka támogatta a sztrájkot, és 76 százalékuk látja úgy, hogy Spanyolországban a nők élete nehezebb, mint a férfiaké.

Az Eurostat felmérése szerint Spanyolországban a nők 13, illetve 19 százalékkal kerestek kevesebbet férfi kollégáiknál a köz-, illetve magánszférában. 2016-ban az Európai Unióban a nők bruttó órabére átlagosan 16,2 százalékkal maradt el a férfiakétól.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen