hirdetés
Külföld

Öt lövés érte a szökött észak-koreai katonát

Válságos az állapota annak az észak-koreai katonának, aki a szigorúan őrzött demilitarizált övezeten át próbált Dél-Koreába szökni, és eközben öt alkalommal meglőtték – közölte Dél-Korea.
A megsérült katona kórházba szállítása Öt lövés érte a szökött észak-koreai katonát (Forrás: scmp.com)
hirdetés

Hétfőn Panmunjom településnél egy katona megpróbált Dél-Koreába szökni a demilitarizált övezeten keresztül. Az esettel kapcsolatban Dél-Korea ismertette, hogy a férfi útja egy részét járművel tette meg, majd egy meghibásodott kerék okán a fennmaradó részét gyalogosan kellett teljesítenie.

Az észak-koreai katonák legalább negyvenszer rálőttek a katonára, akinek ennek ellenére sikerült átkelnie a demilitarizált övezeten. Végül egy levélkupac alatt találtak rá.

Évente közel ezer észak-koreai ember menekül Dél-Koreába, de csak nagyon kevesen próbálkoznak ehhez éppen a világ egyik legszigorúbban őrzött területén, a két országot elválasztó demilitarizált övezeten átkelni.

Észak- és Dél-Korea jogilag még mindig háborúban állnak, ugyanis a két ország közötti konfliktus 1953-ban fegyverszünettel, és nem hivatalos békeszerződéssel ért véget.

Az észak-koreai hadsereg kedden adott bővebb tájékoztatást a sérült katona állapotáról.

„Ma reggelig, úgy értesültünk, nem volt eszméleténél, és nem tudott önállóan lélegezni – de meg lehet menteni az életét” – mondta egy honvédelmi tisztviselő a törvényhozóknak.

Az orvosok öt lövedéket távolítottak el a katona szervezetéből, de feltételezésük szerint még kettő továbbra is bent lehet.

Hétfőn délután figyeltek fel arra, hogy a katona a szigorúan őrzött határszakasz felé közeledik járművével, később azonban az egyik kerék leszakadt – közölte a dél-koreai Egyesített Vezérkar. A férfi ekkor elhagyta a járművet, és gyalogosan folytatta a menekülést, miközben észak-koreai katonák lőttek rá.

A szökött katona a dél-koreai oldalon egy épület mögött keresett magának fedezéket, ahol később a katonák egy levélkupac alatt találtak rá.

A dél-koreai védelmi miniszter a törvényhozóknak arról számolt be, hogy ez volt az első olyan alkalom, amikor észak-koreai katonák a demilitarizált övezet érintett szakaszán a déli oldalra lőttek át. A Yonhap hírügynökség szerint az eset kapcsán egyes képviselőkben felvetődött, hogy ezzel vajon Észak-Korea megsértette-e a két ország közötti fegyverszüneti megállapodást.

Ebben az évben a Dél-Koreába szökött észak-koreaiak száma 13 százalékkal csökkent, január és augusztus között összesen 780 embernek sikerült Dél-Koreába jutnia szöuli tisztviselők szerint. Az Észak-Koreát maguk mögött hagyó személyek számának mérséklődése mögött rejlő okok ugyanakkor feltehetőleg csak a szigorúbb kormányzati megfigyelésben és a megerősített határvédelemben keresendőek.

Észak-Korea mellett Kína is fokozottabban ellenőrzi a határát, amelyen keresztül a legtöbben megpróbálkoznak a meneküléssel – tekintve, hogy itt könnyebb átjutni, mint a demilitarizált övezeten.

Szöul szerint több mint 30 ezer észak-koreai tért már át Dél-Koreába a koreai háború 1953-as végét követően.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen