hirdetés
Külföld

Öt lövés érte a szökött észak-koreai katonát

Válságos az állapota annak az észak-koreai katonának, aki a szigorúan őrzött demilitarizált övezeten át próbált Dél-Koreába szökni, és eközben öt alkalommal meglőtték – közölte Dél-Korea.
A megsérült katona kórházba szállítása Öt lövés érte a szökött észak-koreai katonát (Forrás: scmp.com)
hirdetés

Hétfőn Panmunjom településnél egy katona megpróbált Dél-Koreába szökni a demilitarizált övezeten keresztül. Az esettel kapcsolatban Dél-Korea ismertette, hogy a férfi útja egy részét járművel tette meg, majd egy meghibásodott kerék okán a fennmaradó részét gyalogosan kellett teljesítenie.

Az észak-koreai katonák legalább negyvenszer rálőttek a katonára, akinek ennek ellenére sikerült átkelnie a demilitarizált övezeten. Végül egy levélkupac alatt találtak rá.

Évente közel ezer észak-koreai ember menekül Dél-Koreába, de csak nagyon kevesen próbálkoznak ehhez éppen a világ egyik legszigorúbban őrzött területén, a két országot elválasztó demilitarizált övezeten átkelni.

Észak- és Dél-Korea jogilag még mindig háborúban állnak, ugyanis a két ország közötti konfliktus 1953-ban fegyverszünettel, és nem hivatalos békeszerződéssel ért véget.

Az észak-koreai hadsereg kedden adott bővebb tájékoztatást a sérült katona állapotáról.

„Ma reggelig, úgy értesültünk, nem volt eszméleténél, és nem tudott önállóan lélegezni – de meg lehet menteni az életét” – mondta egy honvédelmi tisztviselő a törvényhozóknak.

Az orvosok öt lövedéket távolítottak el a katona szervezetéből, de feltételezésük szerint még kettő továbbra is bent lehet.

Hétfőn délután figyeltek fel arra, hogy a katona a szigorúan őrzött határszakasz felé közeledik járművével, később azonban az egyik kerék leszakadt – közölte a dél-koreai Egyesített Vezérkar. A férfi ekkor elhagyta a járművet, és gyalogosan folytatta a menekülést, miközben észak-koreai katonák lőttek rá.

A szökött katona a dél-koreai oldalon egy épület mögött keresett magának fedezéket, ahol később a katonák egy levélkupac alatt találtak rá.

A dél-koreai védelmi miniszter a törvényhozóknak arról számolt be, hogy ez volt az első olyan alkalom, amikor észak-koreai katonák a demilitarizált övezet érintett szakaszán a déli oldalra lőttek át. A Yonhap hírügynökség szerint az eset kapcsán egyes képviselőkben felvetődött, hogy ezzel vajon Észak-Korea megsértette-e a két ország közötti fegyverszüneti megállapodást.

Ebben az évben a Dél-Koreába szökött észak-koreaiak száma 13 százalékkal csökkent, január és augusztus között összesen 780 embernek sikerült Dél-Koreába jutnia szöuli tisztviselők szerint. Az Észak-Koreát maguk mögött hagyó személyek számának mérséklődése mögött rejlő okok ugyanakkor feltehetőleg csak a szigorúbb kormányzati megfigyelésben és a megerősített határvédelemben keresendőek.

Észak-Korea mellett Kína is fokozottabban ellenőrzi a határát, amelyen keresztül a legtöbben megpróbálkoznak a meneküléssel – tekintve, hogy itt könnyebb átjutni, mint a demilitarizált övezeten.

Szöul szerint több mint 30 ezer észak-koreai tért már át Dél-Koreába a koreai háború 1953-as végét követően.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Többen meghaltak, miután összeomlott egy mozambiki szeméthegy

Többen meghaltak, miután összeomlott egy mozambiki szeméthegyKitört egy vulkán Indonéziában

Kitört egy vulkán Indonéziábanhirdetés
Folytatják a vasárnap lezuhant iráni gép roncsainak keresését

Folytatják a vasárnap lezuhant iráni gép roncsainak keresését


IRÁN,     REPÜLŐGÉP,     BALESET

Zavargásba fulladt egy olasz antifasiszta tüntetés

Zavargásba fulladt egy olasz antifasiszta tüntetéshirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen