hirdetés
Tudomány

Parancsra ugrik Kim, a pók

Tudósoknak sikerült egy pókot megtanítani arra, hogy parancsra ugorjon. A Kim „becenevű” nőstény állat akár a testhossza hatszorosának megfelelő távot is meg tud tenni egyetlen ugrással – az emberek legfeljebb saját testhosszuk 1,5-szeresének megfelelő ugrást képesek végrehajtani.
Ugró pók Parancsra ugrik Kim, a pók (Forrás: dailymail.com)
hirdetés

A Manchesteri Egyetem kutatói remélik, hogy amennyiben megfejtik a pók különleges ugrástechnikájának titkait, azzal sikerül közelebb kerülniük olyan új robotok megalkotásához, amelyekhez a természetből merítettek ihletet.

Az ugrópókok ezen faja – Phidippus regius – ismerten ügyesen veti rá magát egy-egy pontosan kimért ugrás során zsákmányára, nagyrészt rovarokra, vagy más apró gerinctelenekre. A világon számos más ugrópók-faj is él, amelyek nem hálókkal ejtik el a zsákmányukat, hanem aktívan levadásszák azokat. A látásuk így nem meglepő módon kiváló, négy nagy szemük a fejükön elől található, míg újabb, apróbb szemek ülnek a fejük tetején.

A kutatók csúcstechnológiás kamerákkal vették fel, amint a pók ugrik, hogy ezáltal képet nyerjenek arról, miben rejlik a különleges mozgása titka. Emellett egy háromdimenziós CT-szkennelést is végeztek, amelynek alapján létrehoznak egy modellt a pók lábairól és testszerkezetéről mintázva.

Megfigyeléseik szerint a pók különböző stratégiákat alkalmazott ugrásai során, így például olykor gyorsabban és alacsonyabban ugrott a nagyobb sebesség és pontosság érdekében, míg máskor hosszabb ugrásokat végzett, és takarékosabb volt az energiájával.

„A megfelelő szögben ugrik, ami azt jelenti, hogy meg tudja érteni az elé állított kihívást. Emellett tudja időzíteni az ugróteljesítményét induláskor, hogy az enegriaszükségletet illletően optimális ugrást vigyen véghez”

– fogalmazott dr. Mostafa Nabawy, a kutatócsoport tagja.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Az MTA kutatói már dolgoznak a hatékony poloskacsapdán

Az MTA kutatói már dolgoznak a hatékony poloskacsapdán


POLOSKA,     ROVAROK,     MTA

hirdetés
Átlagosan ötezer arcot ismer az ember

Átlagosan ötezer arcot ismer az emberA Hubble űrteleszkóp újabb giroszkópja romlott el

A Hubble űrteleszkóp újabb giroszkópja romlott elhirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen