Tech

Sikeresen útjára bocsájtották Elon Musk Falcon Heavy rakétáját

Elon Musk elindította új, Falcon Heavy nevű rakétáját a floridai Kennedy Űrközpontból. A világ legnagyobb kereskedelmi rakétája gond nélkül emelkedett fel, noha előzőleg nem zárták ki azt sem, hogy esetlegesen sikertelen lesz a felszállás.
Sikeresen útjára bocsájtották Elon Musk Falcon Heavy rakétáját Sikeresen tesztelték a Falcon Heavy rakétát (Forrás: Twitter / Elon Musk)

Elon Musk maga a kilövés előtt úgy vélekedett, hogy talán csak 50 százalék esély van arra, hogy sikeres legyen az első kísérleti indítás. A Falcon Heavy akár 64 tonna súlyt képes földközeli pályára állítani, de geostacionárius pályára is több mint 20 tonnát vihet magával.

Ez a teljesítmény pedig valamivel több, mint kétszerese annak, amelyre a világ legerősebb rakétája, a Delta IV Heavy képes. Elon Musk közlése szerint ráadásul harmadannyi költségből.

Az első – egyébként igen bizonytalan kimenetelű – teszten viszont ennél jóval könnyebb rakományt kellett szállítania a rakétának, hiszen egy meggyszínű Tesla sportautó indult vele útnak, amelybe egy űrruhás bábut ültettek a vezetőülésbe. Még arról is gondoskodtak, hogy az autóban újra és újra David Bowie számai csendüljenek fel.

A Tesla és utasa, ha minden rendben megy, egy elliptikus pályát ír le a Nap körül, és akár a Marsig is eljuthat.

A Falcon Heavy voltaképpen három, egymáshoz erősített Falcon 9 rakéta, amelyek kilövés közben képesek együttműködni, külön válnak le, majd irányíthatóan térnek vissza a Földre.

Kettő és fél perccel az indulás után a két kisegítő rakéta levált, majd szinte egyazon időben visszatért a Kennedy űrközponthoz közeli légitámaszpontra. A harmadik rakéta eredetileg egy óceáni drónhajóra érkezett volna vissza, ezt a célt azonban – az elégtelen hajtóanyag miatt – elvétette, és mintegy 500 km/h sebességgel csapódott a vízbe.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen