Gazdaság

Sokat veszítenek a magyarok a rossz nyílászárók miatt a fűtési időszakban

Közismerten tény, hogy a fűtésből származó hő talán legnagyobb ellensége a nem megfelelő nyílászáró-szigetelés. A háztartások többsége a téli hónapokban havonta sok tízezer forintot költ a fűtésszámlára, függetlenül attól, hogy otthona milyen fűtésrendszerrel rendelkezik.
Sokat veszítenek a magyarok a rossz nyílászárók miatt a fűtési időszakban A magyar lakások többsége nem megfelelő energetikai szempontból (Forrás: budaablak.hu)

Ennek ellenére kevesen vannak tisztában azzal, hogy a nyílászárók cseréje egy olyan befektetés, amellyel rövidtávon a lehető legnagyobb megtakarítást érhetjük el. A rosszul záródó ablakokon és ajtókon szökik el ugyanis a magas költségen előállított hő jelentős része. Tény, hogy a közelmúltig egy lakástakarékkal járhattunk a legjobban, azonban egy sikeres pályázattal, esetleg személyi kölcsönnel még inkább megérheti a projekt.

A magyar lakások többsége nem megfelelő energetikai szempontból

Magyarországon az ingatlanok többsége energetikai szempontból a szó szoros értelmében korszerűtlennek mondható. Hazánkban országszerte meglehetősen kevesen büszkélkedhetnek azzal, hogy új építésű, vagy újszerű ingatlanban laknak. Az ingatlantulajdonosok többsége valósággal ledöbben akkor, amikor kiderül: a fűtésre használt energiának 18-20%-a is távozhat a nem megfelelő állapotú, rosszul záródó ablakok és ajtók miatt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a hőveszteség miatt éves szinten szó szerint több tízezer forintot dobunk ki az ablakon.

Már részleges nyílászárócserével is eredményeket érhetünk el

Kézzelfogható eredményeket nem csak teljes nyílászárócserével érhetünk el. Az olyan házi megoldásokkal – mint például a nyílászárók réseinek, energiaveszteséggel járó részeinek betömése, vagy éppen a méterben kapható hőszigetelő gumicsík felragasztása – is költségmegtakarítást tudunk elérni. Tény ellenben, hogy amennyiben valóban régi, rossz állapotú – rendszerint geréb, vagy kapcsolt gerébtokos – ablakról, illetve szimpla ajtókról van szó, érdemi eredményre csak abban az esetben számíthatunk, ha legalább részleges nyílászárócserét hajtunk végre.

Mégis mennyit spórolhatunk?

A mögöttünk hagyott bő másfél évtized leggyakoribb korszerűsítő beruházása a nyílászárócsere lett. Nem véletlen, hiszen a huzat megszüntetésének, a légzárás fokozásának, a hideg kizárásának, illetve a fűtésszámla csökkentése leghatékonyabb módja az ajtó- és ablakszigetelés. A háztartások többsége számára előbb-utóbb kitermelhető beruházás keretében a rosszul záródó, ily módon jelentős hőveszteséget produkáló ablakokat és ajtókat eltávolíthatjuk a lakásból. A nagy kérdés persze az, hogy milyen összegből vághatunk neki a projektnek? A szakértők szerint a beruházás eredménye egészen hatékony, már-már meglepő lehet: A becslések szerint háztartásonként átlagosan 20-30 százalékkal is lefaraghatjuk a havi fűtésköltségeinket. Konkrétan, egy hőszigetelt nyílászárókkal ellátott családi ház esetében ez akár havi 7-8 ezer, míg egy panellakás esetében 3-4 ezer forint spórolást jelet a fűtésszámlán.

A költségmegtakarítás mértéke számokban

Egy korszerű nyílászáró cserével átlagosan 30%-kal csökkenthető a lakás fenntartási költsége, sőt a beruházás azért is megéri, mert az ajtók és műanyag ablakok élettartama esetében legalább 50 évvel számolhatunk. Nyilvánvaló, hogy a nyílászáró csere költsége minden háztartás esetében más és más, a tényleges bekerülési költség döntően a cserélendő ablakok és ajtók számától függ. Ez a tétel egy például 50-55 négyzetméteres panellakás esetében öt-hatszázezer forintból megvalósítható, míg egy 85-100 négyzetméteres családi háznál ez akár 1 millió forintra is rúghat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen