Nemzetközi

Törökország a kurd erők Afrínba áramlásának megakadályozására szólította az Egyesült Államokat

Washingtonnak meg kell akadályoznia Szíriában, hogy a kurd erők az északnyugati Afrín körzetbe áramoljanak, ahol Ankara január 20. óta hadműveletet folytat a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen - jelentette ki Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szerdán Ankarában az államfői palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Kalin elsősorban azt nehezményezte, hogy - mint állította - Manbídzs térségéből is érkeznek kurd csapatok Afrínba.

Manbídzs Afríntól keletebbre található, ráadásul ott az YPG-n túl az amerikai hadsereg is jelen van. A török vezetés a közelmúltban többször kilátásba helyezett az afríni után egy manbídzsi offenzívát is, és arra kérte Washingtont, hogy vonja ki onnan a kurd erőket az Eufrátesz keleti partjára.

Törökország a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t, amely ugyanakkor az Egyesült Államok legfőbb szíriai szövetségese az Iszlám Állam utolsó ellenállási gócainak felszámolásában.

Ankara azért lépett fel mégis az YPG ellen katonailag, mert attól tart, hogy a modern fegyverekkel ellátott kurd milícia térnyerése Szíriában felerősíti a több mint tízmilliós törökországi kurd kisebbség függetlenségi törekvéseit.

Kedden a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség, amelynek fő erejét az YPG alkotja, arról számolt be, hogy Afrínba vezényli a kurdokkal szövetséges arab milíciák 1700 fegyveresét a török hadművelet elleni védelemhez. Abu Omár el-Idlebi, az SDF szóvivője Rakkában közölte, hogy 700 harcost már átirányítottak Szíria északkeleti részéből, de Manbídzsból Afrínba irányuló mozgásról nem tett említést.

Forrás: MTI

Afrín Kalin elsősorban azt nehezményezte, hogy - mint állította - Manbídzs térségéből is érkeznek kurd csapatok Afrínba (Forrás: wikimedia.org / Bertramz)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen