Nemzetközi

Törökország megszakítaná kapcsolatait Amerikával

A szíriai konfliktus éles választóvonalat húz Ankara és Washington közé, ugyanis Törökország azt követeli, hogy az USA ne támogassa tovább a kurd YPG hadseregét.

A török külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu úgy látja, a török-amerikai kapcsolatok kritikus ponthoz érkeztek, amelyeken vagy sikerül még idejében javítani, vagy teljesen elmérgesednek.
Az Egyesült Államok fegyverekkel, speciális egységekkel, és katonai tanácsadókkal támogatja a Kurd Népi Védelmi Bizottságokat (YPG) Észak-Szíriában az Iszlám Állam ellen folytatott harcban. Törökország azonban a YPG-t a betiltott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) való szoros kapcsolata miatt terrorszervezetnek tartja, s már hosszabb ideje a katonai támogatás megvonását követeli Amerikától.
Januárban a török hadsereg támadást indított a YPG ellen a szíriai Afrin régiójában. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök már többször fenyegetett azzal, hogy a katonai akciókat a YPG által ellenőrzött Manbidsch városára, valamint más, az Eufrátesztől keletre eső területekre is kiterjeszti, ahol a YPG-t támogató amerikai katonák is állomásoznak. Ezáltal egy NATO-taggal való közvetlen konfrontációra kerülne sor. Cavusoglu határozottan felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja ki csapatait Manbidsch-ból. Továbbá hangsúlyozta, hogy Törökország elvárásai az USA felé egyértelműek, így nem ígéreteket, hanem konkrét lépéseket vár.

Török bombatámadás egy YPG-állomásra Török bombatámadás egy YPG-állomásra (Forrás: n-tv.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen