hirdetés
Belföld

Továbbra is sok a hiányszakma az egészségügyben

Továbbra is problémát jelentenek az egészségügyben a hiányszakmák, és 2016-hoz képest ebben a tekintetben minden igyekezet ellenére sem sikerült még jelentős változást elérni – írta a Magyar Nemzet az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ legfrissebb adataira hivatkozva.
Orvos 12 kórházban minden szakma hiányszakmának minősül (Forrás: azamaraclubcruises.com)
hirdetés

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ adatai szerint továbbra is számos olyan szakma van, amely az ország egészében hiányszakmának számít, ezek

 • a gyermek- és ifjúságpszichiátria,
 • a fül-orr-gége-gyógyászat,
 • az igazságügyi orvostan,
 • a nefrológia,
 • az orvosi mikrobiológia,
 • az ortopédia és a traumatológia,
 • a pszichiátria és
 • a transzfuziológia.

Emellett szintén hiányszakmák Budapest kivételével az ország egész területén

 • az infektológia,
 • a sürgősségi orvostan,
 • a patológia,
 • a radiológia és
 • a sebészet is.

A legnehezebb helyzetben azok a kórházak vannak, ahol minden szakma hiányszakmának minősül – ilyen létesítményből az országban összesen tizenkettő van, ráadásul ugyanazok az intézmények szerepeltek tavaly is a hiányszakmás intézmények listáján, mint most. Ez tehát azt jelenti, hogy az orvoshiány továbbra is ugyanazokat a kórházakat sújtja a leginkább.

Bár sok intézményben fordul elő, hogy a kevés altatóorvos miatt nehezebb a műtétek beosztása, az aneszteziológia tavaly, illetve idén sem szerepel az orvosi hiányszakmák listáján. 2016-ban 30 százalékos hiány volt jellemző ezen a területen.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ez a szakma a hiányszakmás ösztöndíjak listájára azért nem került fel, mert meg kell határozni, hogy mi az, amiből most kevés van, és mi az, amire a jövőben szükség lesz. Az aneszteziológusok esetében a kiemelt bérezés következtében több mint 400 rezidens választotta ezt a területet, a jövőben tehát nem kell arra számítani, hogy nem lesz elég ilyen szakorvos.

A hiányszakmák feltöltésének céljából ösztöndíjat írtak ki, amire az érintettek február 6-ig pályázhatnak, havi 150 ezer forint egy-egy ilyen ösztöndíj összege. A szakorvosjelöltek havi nettó 100 ezer forintos Markusovszky Lajos-ösztöndíjra is pályázhatnak februárig, emellett az oxiológia és sürgősségi orvostan szakorvosjelöltek a havi 200 ezer forintos Gábor Aurél-ösztöndíjra, a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek pedig a havi 200 ezer forintot jelentő Méhes Károly-ösztöndíjra pályázhatnak. Az idén bevezetett Flór Ferenc ösztöndíjra a honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem orvostan szakorvosjelöltek jelentkezhetnek, ennek összege havi nettó 200 ezer forint.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Kezdetét vette az „Állítsuk meg Moszkvát!” tüntetés

Kezdetét vette az „Állítsuk meg Moszkvát!” tüntetésMatricaosztásba kezd a Momentum

Matricaosztásba kezd a Momentumhirdetés
Halálos baleset történt Monornál

Halálos baleset történt Monornál


MONOR,     BALESET,     RENDŐRSÉG

Továbbra sem járható a Rám-szakadék

Továbbra sem járható a Rám-szakadékhirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen