hirdetés
Tudomány

Visszatérhetett a farkas a Börzsönybe

Farkaséhoz hasonló nyomot találtak néhány napja a hóban a Börzsöny területén, később pedig újabb olyan bizonyítékokat is felfedeztek, amelyek a hazánkban fokozottan védett ragadozó jelenlétére utalhatnak.
Farkaslábnyom A nyomok követése során megismert újabb információk is annak gyanúját erősítik, hogy farkas járhatott a Börzsönyben (Forrás: dunaipoly.hu)
hirdetés

Január 24-én a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre éppen a hiúz nyomai után kutatott, amikor felfigyelt a nagyobb kutyáéra hasonlító lábnyomra. Ezután az ügyben Bedő Péterhez, a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó-kutatójához fordult, aki a témában komoly tapasztalattal rendelkezik, és maga is talált farkaséhoz hasonló nyomokat még decemberben a Börzsönyben – írják a dunaipoly.hu oldalon.

Ezután a nemzeti park igazgatóság természetvédelmi őre, Darányi László és csapata a jó hóviszonyoknak köszönhetően több kilométeren át tudta követni a nyomcsapást, és a nyomok alapján megállapították az állat terepi mozgását, viselkedését, egyedi vadászati technikáját is. Emellett ürülékmintát is vételeztek, és a vizsgálat után bizonyossá válthat, hogy visszatért-e a Börzsönybe a farkas.

„A farkasok mozgásterülete akár több száz négyzetkilométer is lehet, így lehetséges, hogy ez az állat a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezett a Börzsönybe felderítőként” – ismerteti a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

A nemzeti park igazgatóság a honlapján megjegyezte azt is, hogy az elmúlt években egyre gyakrabban hallhatóak olyan hírek, miszerint a farkas fokozatosan visszahódítja korábbi területeit. A hazánkban fokozottan védett és a vadállomány természetes szabályozásában fontos szerepet játszó ragadozó nagyobb arányú elterjedésének elsősorban az élőhelye feldarabolódása és zavartsága szab határt, hiszen élelme bőven lenne hazánkban.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Jövő évtől más lesz a kilogramm

Jövő évtől más lesz a kilogrammhirdetés
A Föld éves erőforrásainak csaknem dupláját használja fel az emberiség

A Föld éves erőforrásainak csaknem dupláját használja fel az emberiség


EMBERISÉG,     FÖLD,     BOLYGÓ

A Nobel-díjas Gérard Mourou-t köszöntötték Szegeden

A Nobel-díjas Gérard Mourou-t köszöntötték SzegedenA súly- és magasságnövekedés miatt több élelmiszerre lesz szükség

A súly- és magasságnövekedés miatt több élelmiszerre lesz szükséghirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen