hirdetés
Időjárás

1977 óta nem volt ilyen az égen karácsonykor

Már harmincnyolc éve nem fordult elő olyan, hogy karácsonykor teljes volt a Hold – ezt követően pedig újabb közel húsz évig nem is várhatunk hasonlót.
Telihold fenyőerdő mögött Telihold fenyőerdő mögött (Forrás: imagenes.4ever.eu)
hirdetés

Legutoljára 1977-ben volt látható karácsonykor telihold az égen, az idei évben azonban a Hold éppen december 25-én éri el „legkerekebb” látványát, amint arról a Weather.com beszámolt. Újabb hasonló eseményre ráadásul csak majdnem húsz év múlva, 2039-ben számíthatunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy december huszonötödikén ritkábbak lennének a teliholdak, mint az év bármely egyéb napján, csupán azt, hogy sok idő kell ahhoz, hogy a telihold egy-egy adott napon „megismétlődjön” az évek során.

A Time and Date beszámolója szerint Budapesten (és általában véve Magyarország területén) december huszonötödikén hajnalban már megcsodálható lesz a telihold, a holdnyugta pedig kicsivel reggel hét óra előtt várható. Újra megláthatjuk azonban a pompás égitestet néhány másodperccel délután öt órát követően (17:01) északkeleten, s ha az időjárás úgy engedi, egyedülálló látványban lehet részünk.

Az idei évben éppen karácsonykor bekövetkező telihold újabb különlegessége, hogy egyben elmondható, a téli napfordulót követő éppen harmadik napon lesz látható először hasonló jelenség. Sok nép hiedelemvilágában játszott kulcsfontosságú szerepet a téli napfordulót követő első telihold, hiszen, amint azt megfigyelték, ilyenkor láthatták egész évben a legtovább a hosszan tartó éjjelt beragyogó Holdat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Heves zivatarok és felhőszakadás miatt adtak ki figyelmeztetést

Heves zivatarok és felhőszakadás miatt adtak ki figyelmeztetéstVáltozékony időre számíthatunk a hétvégén

Változékony időre számíthatunk a hétvégénhirdetés
A német evangélikusok vezetője is bírálja a bajor politikusokat

A német evangélikusok vezetője is bírálja a bajor politikusokat


NÉMETORSZÁG,     MENEKÜLTEK,     CSU

Nem szűnik a kanyarójárvány Romániában

Nem szűnik a kanyarójárvány Romániában


ROMÁNIA,     KANYARÓ,     OLTÁS

Májusban 10,9 százalékkal nőttek a keresetek

Májusban 10,9 százalékkal nőttek a keresetek


KERESETEK,     KSH,     BÉREK

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen