hirdetés
Időjárás

1977 óta nem volt ilyen az égen karácsonykor

Már harmincnyolc éve nem fordult elő olyan, hogy karácsonykor teljes volt a Hold – ezt követően pedig újabb közel húsz évig nem is várhatunk hasonlót.
Telihold fenyőerdő mögött Telihold fenyőerdő mögött (Forrás: imagenes.4ever.eu)
hirdetés

Legutoljára 1977-ben volt látható karácsonykor telihold az égen, az idei évben azonban a Hold éppen december 25-én éri el „legkerekebb” látványát, amint arról a Weather.com beszámolt. Újabb hasonló eseményre ráadásul csak majdnem húsz év múlva, 2039-ben számíthatunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy december huszonötödikén ritkábbak lennének a teliholdak, mint az év bármely egyéb napján, csupán azt, hogy sok idő kell ahhoz, hogy a telihold egy-egy adott napon „megismétlődjön” az évek során.

A Time and Date beszámolója szerint Budapesten (és általában véve Magyarország területén) december huszonötödikén hajnalban már megcsodálható lesz a telihold, a holdnyugta pedig kicsivel reggel hét óra előtt várható. Újra megláthatjuk azonban a pompás égitestet néhány másodperccel délután öt órát követően (17:01) északkeleten, s ha az időjárás úgy engedi, egyedülálló látványban lehet részünk.

Az idei évben éppen karácsonykor bekövetkező telihold újabb különlegessége, hogy egyben elmondható, a téli napfordulót követő éppen harmadik napon lesz látható először hasonló jelenség. Sok nép hiedelemvilágában játszott kulcsfontosságú szerepet a téli napfordulót követő első telihold, hiszen, amint azt megfigyelték, ilyenkor láthatták egész évben a legtovább a hosszan tartó éjjelt beragyogó Holdat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Hétvégén már tavasziasabb időre számíthatunk

Hétvégén már tavasziasabb időre számíthatunkhirdetés
Egyetlen áfonyás muffin tartalmazhatja az egész napra ajánlott cukorbevitelt

Egyetlen áfonyás muffin tartalmazhatja az egész napra ajánlott cukorbevitelt


CUKOR,     MUFFIN,     EGÉSZSÉG

Mérséklődött a népességfogyás

Mérséklődött a népességfogyásTöbb mint kilencven jelölt lépett már vissza

Több mint kilencven jelölt lépett már visszaFény derült a 15 centiméteres múmia titkára

Fény derült a 15 centiméteres múmia titkára


CHILE,     MÚMIA,     ATA

Két nőstény borjúfóka érkezett a Szegedi Vadasparkba

Két nőstény borjúfóka érkezett a Szegedi Vadasparkba4-5 milliárd forint takarítható meg az óraátállítással

4-5 milliárd forint takarítható meg az óraátállítássalA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen