Időjárás

2015 vége nagyon sok országnak természeti csapásokkal telik

Míg itthon csak a hideggel és a köddel kell küzdenünk, addig a világ több pontján egymást érik a klímaváltozásokkal összefüggő természeti katasztrófák.
tornádó pusztít A tornádók pusztítása az Egyesül Államokban (Forrás: Indianexpress.com)

Szenteste napja az Egyesült Államok déli és középnyugati szövetségi államaiban nem éppen békésen teltek, mivel tornádók és viharok pusztítottak, amelyek végigsöpörtek Louisiana, Mississippi, Tennessee és Arkansas területén. Ahol meg nem a tornádó pusztított, ott heves esőzések és viharok következtében dőltek ki fák, rongálódtak meg házak és váltak használhatatlanná villanyvezetékek. A karácsony idején pusztító tornádók és áradások eddig összesen 43 halálos áldozatot követeltek.

Sajnos azonban az Egyesült Államok északi és középnyugati vidékein sem kegyesebb az időjárás: Chicagóban zuhog az eső, Wisconsin, Iowa, Nebraska, Michigan, illetve Missouri állam nyugati vidéke hóviharokkal küszködik. Az erős szél és a jégverés Oklahomában is sújtotta a lakosságot, 100 ezren maradtak áram nélkül. Texasban tegnap még szintén 17 ezer otthonban nem volt áram- és gázszolgáltatás. Illinois és Missouri államban árvízveszélyre figyelmeztetnek a hatóságok. Az amerikai meteorológiai intézet előrejelzése szerint mintegy 68 millió ember szenvedheti meg a kíméletlen időjárást.

Ezzel párhuzamosan Nagy-Britanniában árvizek pusztítanak az elmúlt napok heves esőzései miatt, ami olyan nagyvárosokat is sújtott, mint Manchester. Hatalmas területek kerültek víz alá Wales északi részén, valamint Anglia északi és északkeleti térségeiben is. A helyi hatóságok beszámolói alapján december 27-re, vasárnapra, Manchester, Leeds és York több negyedét elöntötték a medrükből kilépett folyók. A York fő folyója, az Ouse, amelynek átlagos vízszintje 90 centiméter, vasárnapra már öt méternél magasabban állt, és a szakértők várakozása szerint 5,5 méter környékén tetőzik. A brit meteorológiai intézet szombaton 250 helyre, vasárnap további 116 helyszínre adott ki súlyos árvízveszélyre figyelmeztető riasztást.

Az ország az utóbbi évszázad egyik legmelegebb, egyben legcsapadékosabb decemberét éli. Napközben rendre 16-18 fokos csúcshőmérsékleteket mérnek, a rendkívül enyhe telet azonban egymást követő atlanti viharok kísérik, csapadékrekordokkal. Anglia északnyugati területein néhány óra alatt egyhavi csapadékmennyiség hullott, és a meteorológia szerint a jövő hét közepéig nem is várható az időjárás javulása.

árvíz angliábanÁrvíz Angliában (Forrás: Theguardian.com)

Spanyolország északi részén pedig erdőtüzek pusztítanak. Vasárnapra a tűzoltók már mintegy 40 helyen igyekeztek megfékezni a lángokat. Cantabria tartományban a jelentések szerint 25 különböző helyszínen lángol az erdő. A környéken élőket szerencsére nem fenyegeti veszély, mert az erdőtüzek magasan fekvő, a lakott területektől távol eső övezetet sújtják. Az erdőtüzek valószínűsíthető oka az ilyenkor szokásosnál magasabb hőmérséklet, az alacsony relatív páratartalom, a szeles időjárás és az, hogy hetek óta nem esett csapadék ezeken a területeken.

Dél-Amerika több országában pedig a szokatlanul erős El Nino jelenség miatt hatalmas árvízek pusztítatanak, csak Paraguayból már 100 ezer embert kellett evakuálni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Kékestetőn csaknem 40 centiméteres hó van

Kékestetőn csaknem 40 centiméteres hó van


KÉKESTETŐ,     HAVAZÁS,     HÓESÉS

Borús időre számíthatunk az elkövetkező napokban

Borús időre számíthatunk az elkövetkező napokbanNovák: a kormány folytatja a bölcsődék fejlesztését

Novák: a kormány folytatja a bölcsődék fejlesztésétEgy hetes sztrájkot hirdetett az Audi szakszervezete csütörtök reggeltől

Egy hetes sztrájkot hirdetett az Audi szakszervezete csütörtök reggeltől


AUDI,     SZTRÁJK,     SZAKSZERVEZETEK

Intenzíven terjed az influenza

Intenzíven terjed az influenzaA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen