Időjárás

Az El Niño jelenség globális élelmezési problémákhoz vezet

A világ több területén hatalmas problémákat okoz a tavalyi-idei évben szokatlanul erős El Niño időjárási jelenség. Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy az áradások és aszályok akár globális élelmezési problémákhoz is vezethetnek.
El Nino hatása Van, ahol az aszályok és erdőtüzek, míg máshol a túl sok eső okoz gondot (Forrás: russiancouncil.ru)

Az El Niño hatására jelentkező igen jelentős mértékű aszályok és áradások az ENSZ becslései szerint megközelítőleg akár 100 millió embert is nagy mértékben érinthetnek. Az ilyen tényezők hatására elmaradt aratások ugyanis sok területen a lakosok utolsó élelemforrásainak elvesztését jelentik.

Afrikát, Ázsiát és Latin-Amerikát egyaránt nagy kihívásként érheti az időjárási jelenség által kiváltott hatások következtében jelentősen lecsökkent élelmiszer- és ivóvízmennyiség is.

Azon felül, hogy több helyen a lakosság éhezik, valamint nem jut megfelelő mennyiségű, illetve minőségű ivóvízhez, ugyancsak aggodalomra adhat okot, hogy az El Niño hatására helyenként csapadékosabbá váló időjárási viszonyok viszont segítik az olyan állatok szaporodását, amilyen például a zika-vírust terjesztő, Brazíliában és az amerikai kontinensen egyébként idegenhonos egyiptomi csípőszúnyog is. A szúnyogfaj a zikán kívül ráadásul több vírust is terjeszt.

Mivel az El Nino egyes területeken száraz, meleg időt, máshol pedig csapadékos és hűvösebb vagy éppen melegebb időt idéz elő, ezért a különböző területeken élő emberek életét különböző módokon is befolyásolja.

Zimbabwe, Mozambik, Dél-Afrika, Zambia, Malawi és Szváziföld területén a falvakban 40 millió, míg a városi területeken 9 millió olyan ember él, akiket az extrém szárazság okozta élelmiszerhiány fenyeget. Újabb 10 millió ember éhezhet Etiópiában, Guatemalában, továbbá Hondurasban. Ázsiában eközben emberek milliói az extrém hőhullámok okozta vízhiány, valamint erdőtüzek miatt szenvednek.

A 2015 második felében jelentkező El Niño jelenség az egyik legerősebb volt, és azon felül, hogy a leginkább érintett területek időjárási viszonyait befolyásolta, szinte az egész világon érezhető volt a hatása kisebb mértékben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Akár 15 fok is lehet a hétvégén

Akár 15 fok is lehet a hétvégénJanuár utolsó napjaiban is nagyrészt felhős idő vár ránk

Január utolsó napjaiban is nagyrészt felhős idő vár ránkEgyre többen önkénteskednek

Egyre többen önkénteskednekA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen