hirdetés
Időjárás

Legalább 250 millió fontos kárt okozhatott a téli árvíz Nagy-Britanniában

Óriási mértékű károkat okozott a szélsőséges téli időjárás Nagy-Britanniában, különösen a szokatlanul nagy téli áradások jártak hatalmas pusztítással – írta a The Guardian. A károk összege átszámítva közel 96-97 milliárd forintnak felel meg a felmérések szerint.
Téli áradás az Egyesült Királyság területén Téli áradás az Egyesült Királyság területén (Forrás: telegraph.co.uk)
hirdetés

Az érintett városok vezetőségei nagyjából elkészültek a téli árvíz okozta károk felmérésével Nagy-Britanniában, az eredmények pedig sokkolóak lehetnek: a hidakban, közutakban és a csatornákban, vízelvezető rendszerekben keletkezett károk mértéke elérheti akár a 250 millió fontos összeget is.

Az önkormányzatok szövetsége szerint a legnagyobb problémát az okozta, hogy több pusztító erejű természeti csapás, így a különösen nagy erejű viharok (Desmond és Eva), valamint az általuk kiváltott áradás is sújtotta az egyes településeket.

Téli árvíz Téli árvíz az Egyesült Királyságban (Forrás: telegraph.co.uk)

Noha már a 250 millió fontos kár is megdöbbentő, szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy ez az összeg még könnyen meglehet, hogy további növekedést is mutat majd, hiszen az önkormányzatok egy része még nem végzett a károk felmérésével. Mi több, ezek a jelentések, felmérések a háztartásokban keletkezett károkkal egyáltalán nem is számolnak: ha a lakosság vagy a vállalatok tulajdonában lévő tárgyakban, ingatlanokban keletkezett károkat is hozzászámoljuk ehhez, a KPMG szerint akár 5 milliárd font összegű kárral is számolhatunk.

Téli áradás Nagy-Britanniában Téli áradás Nagy-Britanniában (Forrás: mirror.co.uk)

A helyzetet némileg súlyosbítja, hogy az áradások nyomán igen sok újra nem hasznosítható hulladék is keletkezett – így a használhatatlanná vált bútorok, berendezési tárgyak – amelyek után több önkormányzatnak szintén tetemes pénzösszeget kell kifizetnie egyfajta hulladékgazdálkodási adóként. Nagy segítség lenne azonban, ha – a különös helyzetre tekintettel – ezt az összeget kivételesen nem kellene kifizetniük, hanem a településekben keletkezett károkat orvosolhatnák segítségével, esetleg új árvízvédelmi építményeket, tárgyakat szereznének be ebből az összegből. A legtöbb önkormányzat igyekezett segíteni a helyieken, de ahhoz, hogy továbbra is így tehessenek, maguk is segítségre szorulnak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Szerdán a felhősebb ég mellett még számíthatunk napsütésre

Szerdán a felhősebb ég mellett még számíthatunk napsütésreNyugaton felhősebb, a Dunától keletre derült idő várható kedden

Nyugaton felhősebb, a Dunától keletre derült idő várható keddenhirdetés
Tovább csökkent a Duna vízszintje Budapestnél

Tovább csökkent a Duna vízszintje Budapestnél


DUNA,     VÍZÁLLÁS,     VÍZÜGY

Daruleseket tartanak a Szegedi Fehér-tónál

Daruleseket tartanak a Szegedi Fehér-tónálKábítószer-ellenes rendőrségi akció volt Budapesten

Kábítószer-ellenes rendőrségi akció volt BudapestenA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen