Időjárás

A mérések kezdete óta ez a július volt a legmelegebb a világon

Valójában már nincs is okunk meglepődni ezen, hiszen ez már éppen a tizedik olyan hónap, amikor rekordmeleget mértek a NASA munkatársai.
Vizet ivó teve A kép illusztráció (Forrás: morledgemedical.com)

A Nasa mérése szerint az előző hónap volt a legmelegebb a mérések kezdete óta, ezzel az egy évvel korábban megdőlt rekordot szárnyalta túl. Egyben a rekord azt is jelenti, hogy a folyamatos, hónapról-hónapra egymást követő melegrekordok „lánca” most sem szakadt meg.

A júliust megelőző hónapokban egymást követően folyamatosan megdőlt a korábban, az azonos hónapban mért hőmérsékleti rekord, ami már önmagában is egy rekord volt, hiszen korábban még soha nem követte egymást ilyen sok, a korábbiaknál melegebb hónap. Júliusban a Nasa mérései szerint ez a tendencia tovább folytatódott, sőt, 1880 óta (tehát mióta ilyen méréseket végeznek) az idei júliusban mérték a legmelegebb hónapot.

A Nemzeti Éghajlati Adatközpont (National Oceanographic and Atmospheric Administration, Noaa) mérései is hasonló eredményeket hoztak – az ő adataik szerint az elmúlt 14 hónapban folyamatosan korábbi melegrekordok dőltek, a júliusi hónapra vonatkozó adatokat ugyanakkor még nem összesítették és hozták nyilvánosságra.

A Nasa által mért adatok azonban már nyilvánosan is elérhetőek, s a tengerfelszín, a szárazföld és a levegő hőmérsékletének összesítésével megszületett adat szerint 20026 júliusában 0,84 Celsius-fokkal melegebb volt, mint az 1951 és 1980 között jellemző júliusi átlaghőmérséklet, és 0,11 Celsius-fokkal mértek most melegebbet, mint 2015 júliusában, amikor a korábbi rekordot rögzítették.

David Karoly, a Melbourne-i Egyetem klímakutatója szerint ahogyan a legmelegebb hónapok egymást követik, 2016 lényegében biztos, hogy a legmelegebb év lesz, mióta méréseket folytatnak. A rekordhőmérsékletek „láncolatának” egyik oka minden bizonnyal a tavalyi év végén rendkívül erős El Niño jelenség, valamint a globális felmelegedés együttes hatása volt.

David Karoly felhívta a figyelmet arra, hogy júliusban valójában az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest 1,3 Celsius-fokkal volt melegebb júliusban, hiszen a viszonyítás alapját képező kiindulási hőmérsékletek esetében már elve 0,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéssel kell számolni.

Az ausztrál kutató szerint az 1,3 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedésből 0,2 Celsius-fok az El Niño számlájára írható, míg 1,1 Celsius-fok minden bizonnyal az ember által felgyorsított ütemű klímaváltozás hatása lehet.

Mint mondta, az El Niño hatásai következtében a levegő hőmérséklete még három-hat hónap elteltével is melegebb lehet, és ahogyan az időjárási jelenség hatásai egyre csökkentek, úgy a hőmérséklet növekedésének mértéke is mérséklődött. A legszembetűnőbb ennek megfelelően februárban volt a hőmérséklet emelkedése, amikor az 1951 és 1980 közötti átlaghoz képest 1,32 Celsius-fokkal mértek melegebben. Feltehetőleg az év későbbi hónapjaiban már nem mérnek újabb hőmérsékleti rekordokat – véli a kutató.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Akár 15 fok is lehet a hétvégén

Akár 15 fok is lehet a hétvégénJanuár utolsó napjaiban is nagyrészt felhős idő vár ránk

Január utolsó napjaiban is nagyrészt felhős idő vár ránkEgyre többen önkénteskednek

Egyre többen önkénteskednekA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen