hirdetés
Időjárás

A mérések kezdete óta ez a július volt a legmelegebb a világon

Valójában már nincs is okunk meglepődni ezen, hiszen ez már éppen a tizedik olyan hónap, amikor rekordmeleget mértek a NASA munkatársai.
Vizet ivó teve A kép illusztráció (Forrás: morledgemedical.com)
hirdetés

A Nasa mérése szerint az előző hónap volt a legmelegebb a mérések kezdete óta, ezzel az egy évvel korábban megdőlt rekordot szárnyalta túl. Egyben a rekord azt is jelenti, hogy a folyamatos, hónapról-hónapra egymást követő melegrekordok „lánca” most sem szakadt meg.

A júliust megelőző hónapokban egymást követően folyamatosan megdőlt a korábban, az azonos hónapban mért hőmérsékleti rekord, ami már önmagában is egy rekord volt, hiszen korábban még soha nem követte egymást ilyen sok, a korábbiaknál melegebb hónap. Júliusban a Nasa mérései szerint ez a tendencia tovább folytatódott, sőt, 1880 óta (tehát mióta ilyen méréseket végeznek) az idei júliusban mérték a legmelegebb hónapot.

A Nemzeti Éghajlati Adatközpont (National Oceanographic and Atmospheric Administration, Noaa) mérései is hasonló eredményeket hoztak – az ő adataik szerint az elmúlt 14 hónapban folyamatosan korábbi melegrekordok dőltek, a júliusi hónapra vonatkozó adatokat ugyanakkor még nem összesítették és hozták nyilvánosságra.

A Nasa által mért adatok azonban már nyilvánosan is elérhetőek, s a tengerfelszín, a szárazföld és a levegő hőmérsékletének összesítésével megszületett adat szerint 20026 júliusában 0,84 Celsius-fokkal melegebb volt, mint az 1951 és 1980 között jellemző júliusi átlaghőmérséklet, és 0,11 Celsius-fokkal mértek most melegebbet, mint 2015 júliusában, amikor a korábbi rekordot rögzítették.

David Karoly, a Melbourne-i Egyetem klímakutatója szerint ahogyan a legmelegebb hónapok egymást követik, 2016 lényegében biztos, hogy a legmelegebb év lesz, mióta méréseket folytatnak. A rekordhőmérsékletek „láncolatának” egyik oka minden bizonnyal a tavalyi év végén rendkívül erős El Niño jelenség, valamint a globális felmelegedés együttes hatása volt.

David Karoly felhívta a figyelmet arra, hogy júliusban valójában az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest 1,3 Celsius-fokkal volt melegebb júliusban, hiszen a viszonyítás alapját képező kiindulási hőmérsékletek esetében már elve 0,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéssel kell számolni.

Az ausztrál kutató szerint az 1,3 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedésből 0,2 Celsius-fok az El Niño számlájára írható, míg 1,1 Celsius-fok minden bizonnyal az ember által felgyorsított ütemű klímaváltozás hatása lehet.

Mint mondta, az El Niño hatásai következtében a levegő hőmérséklete még három-hat hónap elteltével is melegebb lehet, és ahogyan az időjárási jelenség hatásai egyre csökkentek, úgy a hőmérséklet növekedésének mértéke is mérséklődött. A legszembetűnőbb ennek megfelelően februárban volt a hőmérséklet emelkedése, amikor az 1951 és 1980 közötti átlaghoz képest 1,32 Celsius-fokkal mértek melegebben. Feltehetőleg az év későbbi hónapjaiban már nem mérnek újabb hőmérsékleti rekordokat – véli a kutató.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Néhol már több centiméter hó hullott

Néhol már több centiméter hó hullott


HAVAZÁS,     HÓESÉS,     ELSŐ HÓ

Hétfőn borult időre számíthatunk, néhol akár hó is hullhat

Hétfőn borult időre számíthatunk, néhol akár hó is hullhathirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen