hirdetés
Időjárás

Ezer éve nem volt ilyen gyors a Föld felmelegedése

A NASA számításai szerint. Drasztikus lépésekre lenne szükség. Most.
felmelegedés A kép illusztráció (Forrás: Zeenews.india.com)
hirdetés

Az Amerikai Űrkutatási Ügynökség, azaz a NASA számításai szerint bolygónk olyan mértékben melegszik fel, amire az utóbbi 1000 évben nem volt példa, és nagyon valószínűtlen, hogy a világ tudja majd tartani azt az ideális hőmérséklet emelkedést, amit tavaly decemberben fogadtak el a nemzetközi klímakonferencián.

Idén szinte mindenhonnan számoltak be perzeselő kánikulákról, az átlagos éves hőmérséklet 1,38 Celsius fokkal magasabb, mint a 19. században mért átlagos értékek, ez pedig nagyon közel van a párizsi klímamegállapodásban lefektetett határhoz, az 1,5 Celsius foknál.

A globális hőmérsékletet 1880 óta tartják nyilván, és ez alapján a 2016-os év júliusa volt minden idők legmelegebb júliusa, és az is lehetséges, hogy a végleges augusztusi eredményekkel az augusztus rögtön át is veszi majd a helyét. A NASA ugyanakkor elmondta, hogy a hőmérséklet nyilvántartása sokkal tovább nyúlik vissza, köszönhetően a gleccserek jegeinek, a sziklák és az óceáni üledékek elemzésének, amelyek arra utalnak, hogy az elmúlt évtizedekben lezajlott felmelegedés mértéke sokkal nagyobb, mint amilyen az elmúlt ezer évben előfordulhatott.

A NASA fő klímakutatója, Gavin Schmidt szerint, ha a klímakonferencián meghatározott limitet valóban tartani akarjuk, akkor a szén-dioxid-kibocsátás jelentős és azonnali csökkentésére van szükség. Schmidt úgy látja, hogy most 99 százalékos esély van arra, hogy 2016 lesz a valaha mért legmelegebb év a bolygón. Igaz, ez 20 százalékban köszönhető az idei, szokatlanul erős El Ninó jelenségnek is. Mindazonáltal az eddigi legmelegebb év a tavalyi volt, ami megdöntötte a 2014-es év rekordját, szóval a tendencia jól látható és eléggé aggasztó.

A klímatudós elég pesszimista azt illetően, hogy ez az elmúlt pár éves felmelegedés nemcsak egy kis időszak lehet a Föld történetében, hanem egy tartós hőmérsékletváltozásról van szó. 

A NASA szerint, ha nem teszünk ellene, akkor a klímaváltozás következtében elolvadhatnak a sarki jégsapkák, aminek a hatására a század végére a tengerszintet átlagosan legalább egy méterrel megemelik. Mindeközben a Közel-Keleten és Észak-Afrikában elviselhetetlenné válik a hőmérséklet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
A jövő hét végén már sok napsütésre számíthatunk

A jövő hét végén már sok napsütésre számíthatunkhirdetés
Újabb reklámfelületeket szerezne meg a Jobbik

Újabb reklámfelületeket szerezne meg a JobbikVéget ért Hódi Pamela és Berki Krisztián kapcsolata

Véget ért Hódi Pamela és Berki Krisztián kapcsolataFüggetlenségükről szavaznak az iraki kurdok

Függetlenségükről szavaznak az iraki kurdok


IRAK,     KURDOK,     NÉPSZAVAZÁS

Lövöldözés volt Tennessee állam egyik templomában

Lövöldözés volt Tennessee állam egyik templomában


USA,     TENNESSEE,     LÖVÖLDÖZÉS

Orbán Viktor gratulált Angela Merkelnek

Orbán Viktor gratulált Angela MerkelnekA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen