hirdetés
Időjárás

Ezer éve nem volt ilyen gyors a Föld felmelegedése

A NASA számításai szerint. Drasztikus lépésekre lenne szükség. Most.
felmelegedés A kép illusztráció (Forrás: Zeenews.india.com)
hirdetés

Az Amerikai Űrkutatási Ügynökség, azaz a NASA számításai szerint bolygónk olyan mértékben melegszik fel, amire az utóbbi 1000 évben nem volt példa, és nagyon valószínűtlen, hogy a világ tudja majd tartani azt az ideális hőmérséklet emelkedést, amit tavaly decemberben fogadtak el a nemzetközi klímakonferencián.

Idén szinte mindenhonnan számoltak be perzeselő kánikulákról, az átlagos éves hőmérséklet 1,38 Celsius fokkal magasabb, mint a 19. században mért átlagos értékek, ez pedig nagyon közel van a párizsi klímamegállapodásban lefektetett határhoz, az 1,5 Celsius foknál.

A globális hőmérsékletet 1880 óta tartják nyilván, és ez alapján a 2016-os év júliusa volt minden idők legmelegebb júliusa, és az is lehetséges, hogy a végleges augusztusi eredményekkel az augusztus rögtön át is veszi majd a helyét. A NASA ugyanakkor elmondta, hogy a hőmérséklet nyilvántartása sokkal tovább nyúlik vissza, köszönhetően a gleccserek jegeinek, a sziklák és az óceáni üledékek elemzésének, amelyek arra utalnak, hogy az elmúlt évtizedekben lezajlott felmelegedés mértéke sokkal nagyobb, mint amilyen az elmúlt ezer évben előfordulhatott.

A NASA fő klímakutatója, Gavin Schmidt szerint, ha a klímakonferencián meghatározott limitet valóban tartani akarjuk, akkor a szén-dioxid-kibocsátás jelentős és azonnali csökkentésére van szükség. Schmidt úgy látja, hogy most 99 százalékos esély van arra, hogy 2016 lesz a valaha mért legmelegebb év a bolygón. Igaz, ez 20 százalékban köszönhető az idei, szokatlanul erős El Ninó jelenségnek is. Mindazonáltal az eddigi legmelegebb év a tavalyi volt, ami megdöntötte a 2014-es év rekordját, szóval a tendencia jól látható és eléggé aggasztó.

A klímatudós elég pesszimista azt illetően, hogy ez az elmúlt pár éves felmelegedés nemcsak egy kis időszak lehet a Föld történetében, hanem egy tartós hőmérsékletváltozásról van szó. 

A NASA szerint, ha nem teszünk ellene, akkor a klímaváltozás következtében elolvadhatnak a sarki jégsapkák, aminek a hatására a század végére a tengerszintet átlagosan legalább egy méterrel megemelik. Mindeközben a Közel-Keleten és Észak-Afrikában elviselhetetlenné válik a hőmérséklet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Csapadékosabb, de továbbra is meleg idő várható a jövő héten

Csapadékosabb, de továbbra is meleg idő várható a jövő héten


NAPSÜTÉS,     SZÉL,     ZÁPOR

Derült, napos, de néha kicsit szeles lesz a hétvége

Derült, napos, de néha kicsit szeles lesz a hétvégehirdetés
Baleset miatt lezárták a 33-as főutat Debrecen közelében

Baleset miatt lezárták a 33-as főutat Debrecen közelében


BALESET,     DEBRECEN,     ÚTLEZÁRÁS

Megvannak a hatos lottó 16. heti nyerőszámai

Megvannak a hatos lottó 16. heti nyerőszámai


LOTTÓ,     HATOS LOTTÓ,     SZERENCSE

Megkezdődött a dunai hajózási szezon

Megkezdődött a dunai hajózási szezon


DUNA,     HAJÓZÁS,     SZEZON

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen