hirdetés
Időjárás

Ma este érdemes lesz a Holdat figyelni!

Azon felül, hogy telihold lesz, félárnyékos, azaz penumbrális holdfogyatkozásnak lehetünk szemtanúi. Nagy szerencse, hogy várhatóan kedvezőek lesznek a viszonyok ahhoz, hogy a különleges látványosságra vessünk egy pillantást.
Félárnyékos Holdfogyatkozás, telihold Ha szerencsénk van, szép árnyalatban pompázik majd a Hold (Forrás: dunyanews.tv)
hirdetés

Ma este számos tényező miatt is különleges a Hold – egyrészt telihold lesz, másrészt ez az őszi napéjegyenlőséghez legközelebbi telihold, amit (mások mellett) az Egyesült Államokban „Harvest Moon”, azaz „Arató Hold” néven tartanak számon. Utóbbi egyébként hagyományosan az ősz elérkeztét „jelezte”, és a National Geographic szerint az ilyenkor alacsonyan ragyogó, nagy Hold fényében a gazdálkodóknak több ideje maradt a termények betakarítására, feltehetőleg innen is származik az elnevezés. Tavaly az „Arató Hold” egyben csodálatos „szuperhold” is volt, és csodálatos árnyalatokban pompázott az égitest, idén azonban egy másik, kevésbé látványos, de jóval ritkább jelenség „beárnyékolja” az „Arató Holdat”.

Arató Hold, azaz Harvest MoonAz arató hold a magyar népszokásokban nem bírt különleges szereppel, de legalább Neil Young ismert dala (Harvest Moon) révén már bizonyára többen hallottak róla (Forrás: notestoponder.wordpress.com)

Ma ugyanis úgynevezett penumbrális, azaz félárnyékos holdfogyatkozásnak lehetünk szemtanúi, ha este az eget kémleljük. Nagy szerencsénk egyrészt, hogy bár az Egyesült Államokból nem, de Ázsia mellett Európából is jó esélyünk van megfigyelni a jelenséget, ráadásul várhatóan az időjárás sem akadályoz meg minket ebben. Más kérdés, hogy nem feltétlenül lesz a leglátványosabb a holdfogyatkozás, bár jellemzően valamilyen sárgás árnyalatot kölcsönöz a Holdnak.

Penumbrális holdfogyatkozásPenumbrális holdfogyatkozás (Forrás: buzzle.com)

A Galileo Webcast szerint a Hold Budapestről nézve 18:52-kor kel fel, ettől negyedórával eltér az ország keleti, illetve nyugati részén a holdkelte – előbbi területen 15 perccel korábban, utóbbin 15 perccel később kel fel a Hold. Kicsivel este 7 óra előtt kezdődik a félárnyékba lépés, amelynek először csak csekély jelei lesznek, majd várhatóan fél óra elteltével már kezd elszürkülni a holdkorong bal felső része. Este 8 óra 54-55 perc között lesz a legnagyobb fokú a félárnyékos fogyatkozás, ekkor látszik a leghalványabbnak a Hold – melynek egytizede bele sem kerül a félárnyékba, és a Nap teljes korongja sütni fogja. Nagyjából este fél 11-ig láthatjuk a homályosabb Holdat, ezt követően kevésbé lesz a félárnyékban. A jelenség teljes időtartama 3 óra 59 perc, 11 óra előtt ér véget. Aki élőben végig szeretné követni a félárnyékos holdfogyatkozást, a Galileo Webcast oldalán is megteheti.

HoldMost sajnos nem lesz olyan nagy és látványos a telihold, de legalább egy ritka eseményt láthatunk... (Forrás: newsmaste.com)

Bár a félárnyékos holdfogyatkozás – az időnként egészen érdemes színárnyalatok ellenére – nem olyan látványos, mint mondjuk egy „szuperhold”, annál jóval ritkább. Ami igen érdekes, hogy a National Geographic szerint 2024-ig nem lesz másik olyan „Arató Hold”, amely alkalmával holdfogyatkozást figyelhetünk meg. A következő, Magyarországról is látható teljes holdfogyatkozás 2018. július 27-én esedékes.

HoldLegközelebb 2018. júliusában teljes holdfogyatkozást láthatunk (Forrás: rick.com)

Bár Magyarországon az úgynevezett „Arató Holdnak”, azaz az őszi napéjegyenlőséghez legközelebbi teliholdnak nincs különösebb szerepe, számos más kultúrában kiemelt szereppel bírt a szeptember és október eleje között valamikor megjelenő őszi telihold, amelynek így igen sokféle megnevezése van még az angolszász országokban is – az „Arató Hold” mellett, ha szeptemberben érkezik el, „kukorica holdnak” vagy „árpa holdnak”, míg ha októberben jelenik meg az égen, „vadászok holdjának” és esetenként még „vérholdnak” is nevezik.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Meleg, de többször esős idő várható a jövő héten

Meleg, de többször esős idő várható a jövő héten


NAPSÜTÉS,     ESŐ,     ZÁPOR

Felhős, esős idő vár ránk vasárnap

Felhős, esős idő vár ránk vasárnap


CIKLON,     ZÁPOR,     ZIVATAR

hirdetés
Lewis Hamilton nyerte a vasárnapi Forma-1-es Német Nagydíjat

Lewis Hamilton nyerte a vasárnapi Forma-1-es Német NagydíjatA 29. héten 2 telitalálat is adódott a hatoson

A 29. héten 2 telitalálat is adódott a hatosonKéssel támadt a trolibuszvezetőre egy férfi Zuglóban

Késsel támadt a trolibuszvezetőre egy férfi ZuglóbanNémetországban hiány van katonákból és orvosokból is

Németországban hiány van katonákból és orvosokból isÖt embert mentettek ki a Velencei-tóból a gárdonyi rendőrök

Öt embert mentettek ki a Velencei-tóból a gárdonyi rendőrökElsőbálozók lettek a 193. Anna-bál szépei

Elsőbálozók lettek a 193. Anna-bál szépei


ANNA-BÁL,     BAL,     BALATONFÜRED

86 éves férfi vesztette életét egy balesetben Somogyvár külterületén

86 éves férfi vesztette életét egy balesetben Somogyvár külterületénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen