hirdetés
Időjárás

2016 az évszázad legmelegebb éve lehet

2016-ban várhatóan egy újabb hőmérsékleti rekord dől meg, ebben az évben ugyanis feltehetőleg még 2015-nél is melegebb lesz az átlagos hőmérséklet. Eközben a tengerszint növekedése mellett az árvizek száma is emelkedett – figyelmeztet az ENSZ vízügyi ügynöksége.
Szudáni táj emberekkel és jószágokkal Az aszályok, árvizek és más szélsőséges időjárási események sok ember életét követelik (Forrás: hic-mena.org)
hirdetés

Az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke, Donald Trump nem tartja valós problémának a klímaváltozást, és egy hozzá közeli forrás szerint hamar szeretne a már hatályba lépett párizsi megállapodásból is visszalépni. A klímamegállapodás értelmében a világ gazdasága többek között igyekezne a fosszilis tüzelőanyagok helyett a megújuló energiaforrásokra áttérni.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint mióta a témában adatokat rögzítenek, vagyis a 19. század vége óta, az idei lehet a legmelegebb év, a hőmérséklet átlaga 1,2 Celsius-fokkal haladhatja meg az iparosodás előtti időszakban jellemző átlagos hőmérsékletet. A 17 rekord meleg év közül tizenhatot ebben az évszázadban jegyeztek fel.

„Újabb év, újabb rekord” – világított rá a problémára Petteri Taalas, a WMO főtitkára Marokkóban, ahol jelenleg közel 200 ország gyűlt össze a klímaváltozás ütemének lassításáról egyeztetni.

A szokatlanul magas hőmérsékletet részben az El Niño időjárási jelenség idézte elő, amely főként az év első hónapjaiban fejtette ki hatását a Csendes-óceán térségében, de emellett az emberiség tevékenysége által kibocsátott üvegházhatású gázok szerepe is jelentős lehetett.

Az erőteljes El Niño jelenség okozta plusz hőmérséklet időközben „eltűnt”, viszont a globális felmelegedésből származó hőség továbbra is megmarad – fejtette ki a WMO főtitkára, aki szerint „nagyon valószínű”, hogy 2016 a legmelegebb év lesz.

A közel 200 ország, közöttük az Egyesült Államok által támogatott, ám Donald Trump elutasított párizsi egyezmény célkitűzése, hogy az iparosodás előtti mértékhez képest 2 Celsius-fok alatt tartsák a hőmérséklet emelkedését, de lehetőség szerint tegyenek lépéseket a hőmérséklet emelkedésének 1,5 Celsius-fok alatt tartása érdekében.

Hétfőn egy tudományos jelentésben azt az előrejelzést osztották meg, hogy a világ szén-dioxid kibocsátása immár harmadik éve marad változatlan 2016-ban, és eközben idén az Egyesült Államok kibocsátása 1,7 százalékkal csökken azzal, hogy a szénfelhasználás valamelyest háttérbe szorult.

Petteri Taalas szerint a klímaváltozás hatására a szélsőséges időjárási események előfordulása is megnövekedett. Azok a hőséghullámok és árvizek, amelyekhez fogható korábban egy-egy generációban történt egyszer, most megszokottá váltak, és eközben a tengerszint növekedésével a trópusi ciklonok pusztításának is nagyobb területek vannak kitéve.

Az idei legpusztítóbb időjárási jelenség a Matthew hurrikán volt, amely több mint 500 embert ölt meg Haitin – tette hozzá. Emellett Kínában idén rég nem látott súlyosságú árvíz is pusztított, amely 310 halálos áldozatot szedett, és több milliárd fontnyi kárt okozott.

Dél-Afrikában és Thaiföldön nem volt ritka, hogy rekord magas hőmérsékletet mértek egyes napokon, míg Kanadában májusban szokatlanul súlyos bozóttűz terjedt Fort McMurray térségében.

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint 19,2 millió ember hagyta el korábbi otthonát az időjárási események és földrengések miatt 2015-ben, majdnem kétszer annyian, mint ahányan konfliktus vagy erőszak elől menekültek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Erős szélre figyelmeztet a Meteorológiai Szolgálat

Erős szélre figyelmeztet a Meteorológiai Szolgálat


SZÉL,     HÓZÁPOR,     HAVAZÁS

Hétfő reggelre néhol megérkezett az első hó

Hétfő reggelre néhol megérkezett az első hóhirdetés
Meghalt Jana Novotná korábbi wimbledoni bajnok

Meghalt Jana Novotná korábbi wimbledoni bajnokHalálos gázolás miatt késnek a vonatok a szolnoki vonalon

Halálos gázolás miatt késnek a vonatok a szolnoki vonalon


BALESET,     GÁZOLÁS,     VECSÉS

Merkel nem kíván lemondani a koalíciós egyeztetések kudarca miatt

Merkel nem kíván lemondani a koalíciós egyeztetések kudarca miattHazai gyártmányú drónokkal korszerűsítik a lengyel hadsereget

Hazai gyártmányú drónokkal korszerűsítik a lengyel hadseregetA túlsúlyos nőknél nagyobb mellrákos daganatot diagnosztizálhatnak

A túlsúlyos nőknél nagyobb mellrákos daganatot diagnosztizálhatnakA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen