Időjárás

Hétfőn már borúsabb idő lesz, néhány megyében extrém hidegre figyelmeztetnek

Ma a nap második felében már több felhő lesz az égen, és néhol havazás, hószállingózás is kialakulhat.
Hideg idő Néhol igen hideg idő várható az elkövetkező órákban is (Forrás: pexels.com)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint hétfőn dél felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és délután elsősorban a déli területeken hószállingózás, havazás is kialakulhat. Többfelé erős, néhol viharos lesz az északkeleti, északi szél, a Dunántúlon így hófúvások is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és -8 Celsius-fok között alakul, az enyhébb értékek keleten várhatóak. Késő estére általában -5 és -11, kedd hajnalra pedig -8 és -15 fok közé hűl le a levegő.

A meteorológiai szolgálat orvosmeteorológiai előrejelzése szerint fronthatással ugyan hétfőn nem kell számolni, de az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatóak a légkör magasabb szintjein zajló néhány fokos melegedés miatt. Az ő esetükben fejfájás, a teljesítőképesség csökkenése, illetve vérnyomásváltozás is előfordulhat, illetve akár ingerlékenyebbé is válthatnak. Az erős fagy miatt éjszaka ne töltsünk hosszabb időt a szabadban, és öltözzünk rétegesen.

Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése szerint hétfőn dél felől havazás kezdődik, éjfélig délnyugaton, illetve délen általában 5 centiméter körüli, igen laza szerkezetű hó hullhat, míg máshol a hó lepel és 2 centiméter között alakulhat.

A hóval borított tájakon elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében hófúvást okozhat az olykor erős északkeleti szél, majd hétfő délutántól, illetve estétől az ország déli részein a frissen lehullott havat is hordhatja a szél.

A Bodrogköz térségében kis területen 65 km/h körüli széllökések is előfordulhatnak északkeleti irányból.

A legalacsonyabb hőmérséklet az előttünk álló éjszaka az Északi-középhegység térségében, esetleg a Dunántúl nyugati részén helyenként -15 fok köré csökkenhet.

Az OMSZ elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adott ki hófúvás veszélye miatt a mai napra az alábbi megyékre:

 • Győr-Moson-Sopron megye,
 • Vas megye,
 • Veszprém megye,
 • Zala megye,
 • Somogy megye,
 • Tolna megye,
 • Baranya megye,
 • Bács-Kiskun megye.

Hófúvás(Forrás: met.hhu)

Az OMSZ elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adott ki extrém hideg veszélye miatt a mai napra az alábbi megyékre:

 • Vas megye,
 • Nógrád megye,
 • Heves megye,
 • Borsod-Abaúj-Zemplén megye.

Extrém hideg(Forrás: met.hu)

Emellett Baranya megyében havazás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Akár 15 fok is lehet a hétvégén

Akár 15 fok is lehet a hétvégénJanuár utolsó napjaiban is nagyrészt felhős idő vár ránk

Január utolsó napjaiban is nagyrészt felhős idő vár ránkEgyre többen önkénteskednek

Egyre többen önkénteskednekA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen