Időjárás

Részben felhős, csapadékos időre számíthatunk szerdán

Szerdán az ország legnagyobb részén változó mennyiségű felhő lesz az égen, nyugaton azonban erősen felhős lesz az ég. Szórványosan, illetve a Dunántúlon több helyen várható eső, zápor.
Esőzés Sokfelé várható csapadék szerdán (Forrás: pixabay.com / ilves)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint szerdán az ország nyugati harmadában általában erősen felhős, borult lesz az ég, míg másfelé változó mennyiségű felhőzet lesz jellemző. Újabb, helyenként kiadós csapadékra is számítani lehet a Dunántúlon, míg máshol szórványosan fordulhatnak elő záporok, zivatarok. A zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 30 fok között alakul, de a felhősebb nyugati területeken 18-23 fok lesz jellemző. Ezután késő estére 17 és 23, majd csütörtök hajnalra 11 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése szerint szerda délelőttig folytatódik a csapadékos időjárás az északnyugati, nyugati megyékben, és ezeken a helyeken az ismétlődő esőből újabb 5-15 milliméter csapadék hullhat le. Egy-egy intenzívebb záport, zivatart lokálisan felhőszakadás is kísérhet.

A délelőtti órákat követően a csapadékrendszer lassan kelet felé helyeződik, éjfélig nagyjából a Tisza vonaláig jutva. A csapadékrendszerben szórványosan – főként az ország délnyugati-északkeleti tengelyében – zivatarok is kialakulhatnak. Utóbbiak környezetében néhol lokálisan jelentős mennyiségű csapadék, szélerősödés és kisebb méretű jég is előfordulhat.

Nem zárható ki egy-egy heves zivatar sem délután-késő este a Dunántúl déli felében, illetve a középső országrész északi részén.

A meteorológiai szolgálat elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adott ki heves zivatarok veszélye miatt a mai napra az alábbi megyékre:

  • Nógrád megye,
  • Pest megye,
  • Fejér megye,
  • Bács-Kiskun megye,
  • Tolna megye,
  • Baranya megye,
  • Somogy megye.

Heves zivatarok(Forrás: met.hu)

A meteorológiai szolgálat elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adott ki a sok eső veszélye miatt a mai napra az alábbi megyékre:

  • Győr-Moson-Sopron megye,
  • Vas megye,
  • Zala megye.

Sok eső(Forrás: met.hu)

Emellett négy megye (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megye, Békés és Csongrád megye) kivételével az ország valamennyi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ felhőszakadás veszélye miatt.

Felhőszakadás (Forrás: met.hu)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Akár 15 fok is lehet a hétvégén

Akár 15 fok is lehet a hétvégénJanuár utolsó napjaiban is nagyrészt felhős idő vár ránk

Január utolsó napjaiban is nagyrészt felhős idő vár ránkEgyre többen önkénteskednek

Egyre többen önkénteskednekA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen