Időjárás

Borúsabb időre és havazásra számíthatunk a hétvégén

Az előttünk álló napokban jobbára borúsabb idő várható, és kiváltképpen szombaton és vasárnap havazásra, hózáporra is számíthatunk.
Tél - Balaton Jégcsapok a bokrok ágain a Balaton-parton Fonyódnál 2019. január 3-án. MTI/Varga György

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint pénteken kezdetben a Dunántúlon néhány órás napsütés várható, ám idővel ott is beborul az ég, s késő délután nyugat felől egyre többfelé havazhat. A Dunántúlon ismét megerősödik a szél, és egy-egy viharos széllökésre is számítani lehet. Estére azután mérséklődik a légmozgás. Nappal a legenyhébb órákban 1 és -3 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk, majd késő estére 0 és -5 fok, szombat hajnalra közé hűl le a levegő.

A meteorológiai szolgálat a figyelmeztető előrejelzésében egyúttal arra hívja fel a figyelmet, hogy péntek délutánig elvétve kisebb havazás, hózápor is előfordulhat, majd késő délutántól havazni kezd, és éjfélig a csapadékzóna megközelítőleg a Duna vonaláig ér el. Ebből nagy területen összefüggő hóréteg is lehet; északnyugaton akár 5 centimétert meghaladó, máshol pedig általában lepel és 3 centiméter közötti hóra lehet számítani. Mindeközben a Dunántúlon néhol viharos, általában 60-65 km/h-s széllökések kísérhetik az északnyugati, északi szelet, majd délutántól mérséklődik a légmozgás.

Az OMSZ a pénteki napra Vas és Győr-Moson-Sopron megye területére elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adott ki a havazás veszélye miatt.

Havazás veszélye(Forrás: met.hu)

Szombaton alapvetően borús idő várható, inkább csak északnyugaton, északon vékonyodhat el a felhőzet, és sokfelé lehet havazásra, havas esőre, illetve esőre számítani. Eleinte időnként megélénkül a délnyugati szél, amely a Dunántúlon a délutáni órákban fokozatosan északnyugatira fordul és megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 0 és -6 fok között várható.

Vasárnap ugyan továbbra is alapvetően erősen felhős marad az ég, ám a felhőzet már szakadozottá válik. Elszórtan ekkor is várható kisebb havazás, illetve hózápor, míg az északi szél megerősödik és főként a Dunántúlon viharossá is fokozódik, ezáltal helyenként hófúvást okozva. Éjszaka a leghidegebb órákban 2 és -4, nappal a legenyhébb órákban pedig jellemzően 2 és -3 fok közötti hőmérséklet várható.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Akár 15 fok is lehet a hétvégén

Akár 15 fok is lehet a hétvégénJanuár utolsó napjaiban is nagyrészt felhős idő vár ránk

Január utolsó napjaiban is nagyrészt felhős idő vár ránkEgyre többen önkénteskednek

Egyre többen önkénteskednekA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen