Időjárás

Extrém hideg és hófúvás miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egy megyében extrém hidegre, több helyen pedig hófúvásra figyelmeztet a mai, illetve a holnapi napon.
Hófúvás veszélye miatt kiadott figyelmeztetés Ma és holnap is többfelé fordulhat elő hófúvás (Forrás: met.hu)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint csütörtök estig elszórtan nagyobb eséllyel a Dunántúlon fordulhat még elő havazás és hózápor, ott is egyre inkább nyugaton lehet majd erre számítani. Ezután péntek késő estétől kezdhet ismét havazni az ország északnyugati negyedében, illetve harmadában.

Csütörtökön megerősödik az északi, északkeleti szél, amely a Dunántúl nyugati felében és északkeleten viharossá is fokozódhat, és főként az Észak-Alföldön, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint heves megyében helyenként – jobbára alacsony szintű – hófúvás is kialakulhat. A Bodrogköz térségében a széllel együtt azonban a hófúvás erősebb lehet.

Az éjszaka folyamán és a reggeli órákig – elsősorban az Északi-középhegység völgyeiben, Duna-Tisza-közén – főként a szélvédett, kevésbé felhős tájakon akár mínusz 15 fok köré, vagy ez alá is csökkenhet a hőmérséklet, s az estétől a kevésbé felhős, szélvédett tájakon képződő sűrű zúzmarás köd pénteken néhol tartósabban is megmaradhat.

Az Országos Meteorológiai szolgálat (OMSZ) a mai napra elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adott ki hófúvás veszélye miatt az alábbi megyékre:

  • Heves megye,
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye,
  • Hajdú-Bihar megye,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye.

Hófúvás(Forrás: met.hu)

Emellett péntekre ugyancsak hófúvás miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést az alábbi megyékre:

  • Veszprém megye,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye,
  • Hajdú-Bihar megye.

Pénteki hófúvás(Forrás: met.hu)

Az előbbieken túl Nógrád megyére extrém hideg veszélye miatt figyelmeztetnek.

Extrém hideg(Forrás: met.hu)

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint egyébként csütörtökön délkeleten, nyugaton sok felhő lesz az égen, máshol viszont a szakadozottabb felhőzet mellett több-kevesebb napsütés is várható, és elszórtan kisebb havazás, hózápor is előfordulhat. Többfelé megerősödik a szél, az Alpokalján és északkeleten pedig viharos széllökések is előfordulhatnak, néhol hófúvással együtt. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően -4 és +4 fok között alakul, majd késő estére -1 és -12 fok közé hűl le a levegő.

Holnap napközben már országszerte változóan felhős időre számíthatunk, néhol esetleg jelentéktelen hószállingózással, majd estétől északnyugat felől erős felhősödés veszi kezdetét, és késő este északnyugaton már havazhat is. Délelőtt többfelé megerősödik az északi, északkeleti szél, amit az Alpokalján és északkeleten viharos lökések is kísérhetnek, így itt néhol hófúvás is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és -15 fok között alakul, majd napközben +2 és -6 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Akár 15 fok is lehet a hétvégén

Akár 15 fok is lehet a hétvégénJanuár utolsó napjaiban is nagyrészt felhős idő vár ránk

Január utolsó napjaiban is nagyrészt felhős idő vár ránkEgyre többen önkénteskednek

Egyre többen önkénteskednekA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen