hirdetés
Külföld

Békemegállapodás Líbiában

Aláírták a líbiai nemzeti egységkormány megalakításáról szóló békemegállapodást

Több mint egy éven ár tartó tárgyalássorozat zárult le tegnap Marokkóban, ahol a két líbiai parlament képviselői aláírták a nemzeti egységkormány megalakítását célzó béketervet. Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja úgy fogalmazott: „történelmi nap ez Líbia számára”. Az ünnepélyes ceremónián megjegyezte ugyanakkor: a világszervezet bábáskodásával létrejött megállapodás „csupán az első lépés” a béke megteremtése felé vezető úton.
Líbia zászlaja Líbia zászlaja (Forrás: sikerado.hu)
hirdetés

A polgárháború által sújtott észak-afrikai országnak jelenleg két kormánya és parlamentje is van. Az egyik a keleti Tobrukban, a másik Tripoliban. Utóbbi az iszlamisták által alapított Általános Nemzeti Kongresszus. A békepaktumot a két parlament házelnökhelyettesei látták el aláírásukkal.

Sokan örülnek a megegyezésnek, ugyanakkor mindkét oldal keményvonalasai kifogásolják azt. Megkérdőjelezi a végrehajthatóságát az, ha a fegyveres csoportok nem értenek egyet vele. Ellene szól az is, hogy maguk a házelnökök külön, az ENSZ mellőzésével tanácskoztak Máltán. Ők már jelezték, hogy a Marokkóban tárgyalóknak nem is volt parlamenti felhatalmazásuk.

Nyugati diplomaták mégis remélik, hogy a megállapodást most még ellenzők is „beadják a derekukat”. Líbia kifáradt a polgárháborúban és most nemzetközi segélyekre számíthatna, az olajtermelés nagyon visszaesett, ráadásul az Iszlám Állam is jelen van a térségben. Az ENSZ úgy tervezi, hogy az egységkormány felállításáról egy kilencfős elnöki tanács dönt egy hónap múlva.

A rivális kormányzatok egy éven át tartó egyeztetés után idén októberben egyeztek meg arról, hogy megállapodnak az egységkormányról. Az elvi alapokat lefektető dokumentumot már december elején aláírták. Kedden nem kis meglepetésre mégis elutasították a béketervet. Azzal indokolták a visszalépést, hogy a megállapodást külföldi hatalmak erőszakolták rájuk, ők azonban saját béketervet szeretnének.

Az országban Kadhafi 2011-es megbuktatása óta uralkodnak kaotikus állapotok. Több fegyveres csoport is magának akarja a hatalmat és megjelent az Iszlám Állam is. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az unió akár azonnal hajlandó támogatni Líbiát, továbbá rendelkezésükre áll egy 100 millió eurós segélycsomag. Mogherini fontosnak tartja, hogy továbbvigyék a megkezdett békefolyamatot, amihez a nemzetközi közösség minden támogatást megad.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Európai javaslat készült az átoltottság mértékének javítására

Európai javaslat készült az átoltottság mértékének javítására


KANYARÓ,     ÁTOLTOTTSÁG,     EU

Bababarát lett az amerikai szenátus

Bababarát lett az amerikai szenátus


USA,     SZENÁTUS,     GYEREKEK

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen