Külföld

Spanyolország választások előtt

Nagy a bizonytalanság a vasárnapi parlamenti választások előtt Spanyolországban

Mariano Rajoy spanyol elnök Néppártja még mindig vezet a közvélemény-kutatásokban, ám bizonyos, hogy senki sem szerez abszolút többséget vasárnap. A második helyre a szocialisták mellett esélyes a Polgárok és a Képesek vagyunk formáció is, mindkettő új párt. Véget érhet a két nagy párt váltógazdálkodása, de hogy mi jön utána, azt még nem tudni.
Mariano Rajoy Mariano Rajoy (Forrás: kulturtapas.hu)

A Magyar Nemzetnek Alberto Penadés, a salamancai egyetem politológusa arról beszélt: az ibériai államban már 1982 óta megszokott a változás szlogenje. Akkor a szocialisták először jutottak abszolút többséghez a parlamentben. Most két új párt is komoly népszerűségre tett szert, ráadásul generációváltás zajlik, hiszen a néppárti szavazók már idősek. A fiatalok inkább az új pártokat támogatják.

A legutolsó felmérések szerint a 350 képviselői helyből most csupán 110-et szerezne meg a kormányzó Néppárt, ami sokkal kevesebb a 2011-ben elért 44 százalékos eredménynél. Ha nem nyernek, akkor Rajoy lehet az első elnök, aki nem kormányozta Spanyolországot két cikluson át. A második helyre taksált szocialisták is sokat gyengültek, de elnökjelöltjük rosszul szerepelt egy spanyol lap által szervezett internetes vitában.

Az új pártok közül a Képesek vagyunk a hagyományos baloldaltól balra, a Polgárok pedig jobbra pozicionálja magát. A Polgárok már két választáson is szerepelt. Mindkét alakulat a korrupció ellen és a reformokért kampányol, szavazóik az internet fiatal társadalmának tagjai közül kerülnek ki. Egy másik politológus, Mercedes Garcia Montero szerint mindketten a demokrácia megújítását keresik, de más-más javaslatokkal. A Polgárok liberális programot hirdettek, szilárd véleményük ellenére azonban kevésbé változáspártiak. A Képesek vagyunk hajlamos a visszakozásra a szavazatok megszerzése érdekében. Utóbbi a felmérések szerint a negyedik helyen áll, talán azért, mert hajlik a szociáldemokrácia felé és vezetői ellentmondásokba keverednek, emiatt sokan elpártolhatnak tőlük.

Az előrejelzések nagyon magas, akár 80 százalékos részvételt jósolnak vasárnapra. Több mint 40 százalék még nem tudja, kire fog szavazni, abban mégis konszenzus alakult ki, hogy milyen fő problémákat kell megoldani. Először is a gazdasági-szociális válságból fakadó munkanélküliséggel. A munkanélküliek aránya 20 százalék felett van, a fiatalok között ez az arány 47 százalék. Másodszor intézményi reformokat kellene végrehajtani a korrupció felszámolásával egyetemben. Harmadszor pedig tisztába kellene tenni a területi egység kérdését, főleg Katalónia függetlenedési kísérletei miatt.

A legvalószínűbb, hogy Rajoy és a Néppárt kisebbségben kormányoz majd tovább, vagy a szocialisták alakítanak kormányt az új pártok valamelyikével. Lehetséges a Néppárt-Polgárok koalíció, de ugyanúgy egy szocialista kormány is az újak részvételével. Spanyolországnak még nincs tapasztalata a koalíciós kormányzásban, de valószínűsíthető, hogy a kétpárti rendszer vasárnap véget ér.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Szükségállapotot rendeltek el a Tátrában a hó miatt

Szükségállapotot rendeltek el a Tátrában a hó miatt


TÁTRA,     HAVAZÁS,     SZLOVÁKIA

Újabb holttestet találtak a dél-oroszországi gázrobbanás helyszínén

Újabb holttestet találtak a dél-oroszországi gázrobbanás helyszínénMeghalt a kórházban a megkéselt gdanski főpolgármester

Meghalt a kórházban a megkéselt gdanski főpolgármesterA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen