hirdetés
Külföld

Újabb tüntetések Lengyelországban

Szombaton ismét tüntettek a lengyel nagyvárosokban egy civil szervezet felhívására

Ezrek tüntettek Lengyelországban szombaton a mindössze egy hónapja hivatalban lévő kormány ellen. A megmozdulásokat a Demokrácia Védelmének Bizottsága szervezte csaknem két tucatnyi városban.
Tüntetések Lengyelországban Tüntetések Lengyelországban (Forrás: 24.hu)
hirdetés

Bár a varsói parlament előtt tartott tüntetést egy bombariadó miatt félbe kellett szakítani, így is húszezren gyűltek össze a téren. Krakkóban eközben ötezren vonultak utcára. A fővárosban demonstrálók „Nemet a diktatúrára” és „El a kezekkel az alkotmánybíróságtól” feliratokkal jelentek meg, a megmozdulás a himnusz eléneklésével zárult.

Ismert művészek és politikusok is feltűntek, Agnieszka Holland filmrendező is. Ő arról beszélt: a demokrácia jelenti a levegőt, anélkül az emberek fulladozni kezdenek. Kisebb volumenű tüntetések még Berlinben, Londonban és Brüsszelben is voltak.

A Jog és igazságosság Pártja (PiS) nyolc évig volt ellenzékben, idén azonban megnyerte az elnökválasztást Andrzej Duda révén, majd a parlamenti választásokat is októberben. Mivel a Szejm mindkét házában többségük van, ezért csak az Alkotmánybíróság ellenőrizheti őket. Utóbbiba öt új tagot választottak még az előző ciklus végén, amit a mostani kormány alkotmányellenesnek minősített. Az elnök már az új parlament által választott bírákat nevezte ki. Maga az alkotmánybíróság az előzőleg megválasztott bírák közük háromnak a választását is az alaptörvénnyel egyezőnek találta.

Mivel a testület most nem igazán működőképes, ezért a parlament hétfőn új törvényjavaslatot fog tárgyalni annak működéséről. Eszerint csak kétharmados többséggel dönthetnének, ami súlyos vitákban szinte kizárt. Az alkotmánybíróság tagjait kilenc évre választják, az elnök előtt tesznek hivatali esküt. Tizenöt tagjának kétharmadát még a korábbi kormánypártok idején iktattak be.

Egy liberális német lap a lengyel történések mellett hazánkkal is foglalkozott a hétvégén. Szerintük a „veszélyeztetett keleten” a lengyel kormány ugyanarra készül, mint korábban a magyar konzervatív pártok: szolgálójává tenni az államot. Megjegyzik, hogy erre Lengyelországban kisebb az esély.

A szerző, Cathrin Kahlweit állítja: a lengyeleknél olyan gyorsan bontják le a demokráciát, hogy az még Orbán Viktor 2010-es, második hatalomra kerülése utáni gyakorlatát is fölülmúlja. Nyugat-Európában komoly az aggodalom, hogy a lengyel kormány a magyar példát követi, de ez azért nem sikerülhet, mert a magyar modell egyedülálló – jegyzi meg.

Kahlweit úgy gondolja: a társadalom orbanizálása csak jelentős társadalmi költségek árán valósítható meg másutt, Lengyelország és Magyarország pedig kevés dologban hasonlít. Szerinte a lengyel társadalom nem engedné, hogy a kormányzat megfossza az évszázados vívmányoktól, Orbán viszont egy megosztott, belső ellentétektől fűtött és tönkretett társadalmat örökölt, ahol nincs valódi ellenzék, a klienspolitika minden fronton működik és  nem létezik semmilyen ellenállás a hatalom központjában sem.

A Der Spiegel szerint a német kormány döbbenten áll a lengyelországi események előtt. A hírmagazin is arról cikkezett a hétvégén, hogy az a politika, ahogy az októberben hatalomra került konzervatívok az igazságszolgáltatáshoz és a sajtóhoz viszonyulnak, sok mindenben a magyar kormány tevékenységére emlékeztetik a német vezetést.

Egy kormánytag elárulta: a németek legrosszabb félelmeit igazolja a varsói politika. Különösen felháborodtak azon, hogy a lengyel külügyminiszter szerint a német kormány Oroszország érdekeit előbbre valónak tartja Lengyelországénál.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján

Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján


PLAKÁT,     UKRAJNA,     KÁRPÁTALJA

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen