hirdetés
Külföld

Hadrendbe lehet állítani az indiai-izraeli rakétavédelmi rendszert

Sikeres teszteléseken van túl a Barak 8 elnevezésű, izraeli-indiai közös fejlesztésű, tengeri rakétavédelmi rendszer.
barak 8 A Barak 8 egyik része (Forrás: Indianexpress.com)
hirdetés

A Ynet szerint a védelmi rendszer képes kivédeni a libanoni síita Hezbollah terrorszervezet tulajdonában lévő, hajók ellen bevethető fejlett rakéták támadásait is. Egy hónappal ezelőtt az izraeli haditengerészet egyik hajójáról lőttek ki sikeresen egy elfogórakétát, majd ezt kétszer megismételték az indiai Calcutta nevű hadihajóról India felségvizein is.

A Barak 8 fejlesztői szerint a rendszer készen áll a hadrendbe állításra, és meg tudja majd védeni a hajókat, valamint a tengeri gázkitermelő fúrótornyokat is az ellenséges rakétáktól és repülőgépektől.

A radarhullámokat alkalmazó, egyszerre akár több veszélyforrást száz kilométeres távolságban észlelő rendszert, hivatalosan két éven belül kell átadni a két ország haditengerészetének. Az izraeli haditengerészetnek azért volt rá szüksége, mert a 2006-os második libanoni háborúban a Hezbollah egy rakétája eltalált egy hadihajójukat. A sikeres teszt bejelentésének különös jelentőséget kölcsönöz az Izrael és a Hezbollah közötti jelenlegi különösen feszült viszony. Indiának meg szintén hasznos lehet, hiszen a szomszédos Pakisztánnal (papíron legalábbis) továbbra is háborúban állnak.

Izraelt egyébként a Hezbollah nem rég megint megfenyegette, hogy bosszút fognak állni korábbi vezetőjük halála miatt, aminek az elkövetését amúgy Tel-Aviv tagadja. Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Tízezrek tüntettek Londonban az újabb népszavazásért

Tízezrek tüntettek Londonban az újabb népszavazásérthirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen