Külföld

Mi vár Dél-Amerikára

Választások 2015-ben, korrupció, infláció, gazdasági visszaesés és jövőre olimpia, mire számíthat Dél-Amerika 2016-ban

Idén két államban, Argentínában, majd Venezuelában is választásokat tartottak. Mindkét országot megmérgezi a korrupció, inflációval és a gazdaság zsugorodásával küzdenek, így nem csoda, hogy véget ért a baloldali populizmus korszaka. Brazília jövőre a nyári olimpia házigazdája lesz, de egyre nagyobb a társadalmi feszültség, sokan az utcán követelik az elnök lemondását.
Brazília jelképe Brazília jelképe (Forrás: kozepamerika.blog.hu)

Az ENSZ nem sok jóval kecsegteti a dél-amerikai államokat: a következő két esztendőben stagnálást, majd visszaesést várnak a fejlődő országokban, az utóbbi szűk másfél évtized leggyengébb évét zárja a kontinens, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a munkanélküliség növekedésére figyelmeztet, ami immár 6.7 százalékon áll.

Az IMF szerint főleg a régóta húzódó és egyre mélyülő brazil gazdasági és politikai válság miatt zuhannak a latin-amerikai gazdaság mérőszámai, a bővülés idén 0.3 százalékos, jövőre is csupán 0.8 százalék lehet. Továbbá csökkentek a nyersanyagárak és visszaesett a kínai gazdaság teljesítményének növekedése is, de meg kell említeni, hogy az Egyesült Államokban úgy nőttek a kamatlábak, hogy a dél-amerikai valuták elvesztették értéküket. Ezek a tényezők mind kihatással voltak a dél-amerikai fejleményekre.

Éppen az elégedetlenség vezetett oda, hogy Argentínában a jobboldali Mauricio Macri nyerte a novemberi elnökválasztást. A jobboldali liberálisok győzelmével véget ért a 12 éve tartó baloldali populista kormányzás. Az argentínai fejlemények- lévén Dél-Amerika második hatalma – könnyen átírhatják az egész kontinens politikai térképét. Az új elnök valószínűleg nyitni fog az Egyesült Államok, a nemzetközi alapok és partnerek felé, igyekezni fog visszanyerni a befektetők bizalmát és véget vet a pusztán nyersanyag-kitermelésen alapuló gazdaságpolitikának.

Venezuelában a Chavez helyét megörökölt Nicolas Maduro szenvedett vereséget decemberben, 16 évi ellenzéki lét után győzött a Demokratikus Egység Kerekasztalának jelöltje és kétharmados többségre tettek szert a parlamentben. Megnyílt az út az alkotmány, a gazdaság és a szociális viszonyok megreformálására, leválthatják Chavez embereit.

Nő a feszültség Bolíviában is, ahol Evo Morales elnök kénytelen szembesülni a térség baloldali pártjainak meggyengülésével. Ugyanakkor Mexikó, Kolumbia vagy Paraguay vezetői üdvözölték Macri megválasztását és remélik, hogy visszatér a neoliberalizmus, az argentin győzelem kihat majd a térség többi országára is.

A legnagyobbnak számító Brazíliában is sokan erre számítanak, hiszen a baloldali Dilma Rousseff második elnöki ciklusa már korrupciós ügyekről, gazdasági recesszióról és folyamatos tüntetésekről szól. Talán megtörténhet, ami Venezuelában és az ellenzék erőteljes fellépése és esetleges hatalomra jutása elhozhatja a változást.

Egy argentin elemző szerint a Venezuelában és Argentínában látott elmozdulás a jobbközép felé regionális hatóerővel bír, a populizmus bedőlése ezekben az államokban győzelemre segítheti az ellenzéket Brazíliában is. Ez könnyen azt eredményezheti, hogy a Chavez 1998-as győzelmével elindult balratolódási folyamat most az ellenkezőjére fordul. Amennyiben februárban nem ratifikálják az alkotmányreformot Bolíviában, Evo Morales negyedik elnöki ciklusa megkérdőjeleződik. Az áprilisi perui választásokon a jobboldali Keiko Fujimori a legesélyesebb elnökjelölt, Ecuadorban pedig a szocialista Correa már nem indul 2017-ben. Megvan az esély arra, hogy igazi fordulat következzen be a kontinensen.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen