hirdetés
Külföld

Zsebkönyv könnyíti meg a római hajléktalanok életét

A hajléktalanok a zsebkönyvtől megtudhatják, hol nyílik alkalmuk alvásra vagy tisztálkodásra, de az utcai levesezők és fedett étkezdék címéről is tájékozódhatnak a számukra összeállított, majdnem 300 oldalas könyvecske segítségével.
Zsebkönyv hajléktalanoknak Zsebkönyv hajléktalanoknak (Forrás: linkabile.it)
hirdetés

A szóban forgó kis kötet összesen 250 oldalon mutatja be a Rómában élő hajléktalanoknak a mindennapi életükhöz fontos, esetenként szinte nélkülözhetetlen információkat. A zsebkönyv legfrissebb, naprakész változatát a karácsonyi szezonhoz kapcsolódóan a Szent Egyed Közösség katolikus jótékonysági szervezet nemrég kezdte szétosztani. A karitatív szervezet szerint megközelítőleg nyolcezer hajléktalan él ma Rómában, és bár nagy részük külföldi, egyre több olasz is hasonló helyzetbe kerül. A kimagasló szám mellett újabb aggodalomra adhat okot, hogy a hajléktalanok nagy része (2500 fő) a szabad ég alatt alszik, míg újabb jó néhány ember veszélyes helyeken, így például omladozó épületekben kényszerül aludni.

Újabban viszonylag sok, a 30-as évei közepében járó olasz férfi is hajléktalanná válik, ők legtöbbször a különköltözést vagy válást követően jutnak hasonló helyzetbe, mikor ráadásul a korábban természetes, család jelentette biztonsági hálók már nem elérhetőek a számukra.

A hajléktalanok korábban jelezték a jótékonysági szolgálatok munkatársainak, hogy a városban csupán kevés alkalmuk nyílik a tisztálkodásra, minek megfelelően az utóbbi időben ezek száma növekedett, az idei évben pedig Ferenc pápa utasítására a tér közepén is kialakításra került egy hajléktalanszállás.

A Dove mangiare, dormire, lavarsi (Hol együnk, aludjunk és tisztálkodjunk) című könyvecske immár huszonhatodik alkalommal jelenhetett meg, és könnyen értelmezhető rajzok és térképek is segítik a hajléktalanok eligazodását a városban. A könyv közel tizenháromezer példányához juthattak hozzá a hajléktalanok eddig a Szent Egyed Közösség jóvoltából.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Tízezrek tüntettek Londonban az újabb népszavazásért

Tízezrek tüntettek Londonban az újabb népszavazásérthirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen