hirdetés
Külföld

Zsebkönyv könnyíti meg a római hajléktalanok életét

A hajléktalanok a zsebkönyvtől megtudhatják, hol nyílik alkalmuk alvásra vagy tisztálkodásra, de az utcai levesezők és fedett étkezdék címéről is tájékozódhatnak a számukra összeállított, majdnem 300 oldalas könyvecske segítségével.
Zsebkönyv hajléktalanoknak Zsebkönyv hajléktalanoknak (Forrás: linkabile.it)
hirdetés

A szóban forgó kis kötet összesen 250 oldalon mutatja be a Rómában élő hajléktalanoknak a mindennapi életükhöz fontos, esetenként szinte nélkülözhetetlen információkat. A zsebkönyv legfrissebb, naprakész változatát a karácsonyi szezonhoz kapcsolódóan a Szent Egyed Közösség katolikus jótékonysági szervezet nemrég kezdte szétosztani. A karitatív szervezet szerint megközelítőleg nyolcezer hajléktalan él ma Rómában, és bár nagy részük külföldi, egyre több olasz is hasonló helyzetbe kerül. A kimagasló szám mellett újabb aggodalomra adhat okot, hogy a hajléktalanok nagy része (2500 fő) a szabad ég alatt alszik, míg újabb jó néhány ember veszélyes helyeken, így például omladozó épületekben kényszerül aludni.

Újabban viszonylag sok, a 30-as évei közepében járó olasz férfi is hajléktalanná válik, ők legtöbbször a különköltözést vagy válást követően jutnak hasonló helyzetbe, mikor ráadásul a korábban természetes, család jelentette biztonsági hálók már nem elérhetőek a számukra.

A hajléktalanok korábban jelezték a jótékonysági szolgálatok munkatársainak, hogy a városban csupán kevés alkalmuk nyílik a tisztálkodásra, minek megfelelően az utóbbi időben ezek száma növekedett, az idei évben pedig Ferenc pápa utasítására a tér közepén is kialakításra került egy hajléktalanszállás.

A Dove mangiare, dormire, lavarsi (Hol együnk, aludjunk és tisztálkodjunk) című könyvecske immár huszonhatodik alkalommal jelenhetett meg, és könnyen értelmezhető rajzok és térképek is segítik a hajléktalanok eligazodását a városban. A könyv közel tizenháromezer példányához juthattak hozzá a hajléktalanok eddig a Szent Egyed Közösség jóvoltából.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen