hirdetés
Külföld

Leköszöntek a lengyel köztévé vezetői

Módosították a médiatörvényt Lengyelországban, ezért már le is mondtak a közszolgálati csatornák vezetői

A Gazeta Wyborcza lengyel liberális napilap honlapján közölte: lemondtak a közszolgálati tévécsatornák vezetői. Piotr Radziszewski, a TVP1, Jerzy Kapuscinski, a TVP2, Katarzyna Janowska, a TVP Kultura, valamint Tomasz Sygut, a Televíziós hírügynökség vezetőt egyszerre nyújtották be lemondásukat, amit Janusz Daszczynski főigazgató már el is fogadott.
Megszavazták Megszavazták (Forrás: 444.hu)
hirdetés

Az ominózus törvénymódosítás miatt egyébként a közszolgálati rádió egyes csatornájának főszerkesztője, Kamil Dabrowa is nemtetszését fejezte ki egy pénteki nyilatkozatában. Közölte, hogy péntektől kezdve a Jedynka óránként sugározza a lengyel és az európai himnuszt, hogy felhívja a figyelmet „a pluralizmusnak és a szólásszabadságnak a lengyel közmédiában való veszélyeztetettségére”.

A főszerkesztő állítja: a lengyel közmédia helyzete rendkívüli, mert a különösebb konzultáció nélkül elfogadott törvénymódosítás korlátok közé szorítja a médiatanácsot (KRRIT). Ezzel arra célzott, hogy az eddig részvénytársaságként működő rádió és televízió vezetőit mostantól nem a médiatanács, hanem a kincstárügyi miniszter nevezi ki.

A médiatanács öt tagból áll, tagjait a szejm, a szenátus és az államfő jelölik ki. Jelenlegi vezetőjét, Jan Dworakot még a korábbi államfő, Bronislaw Komorowski nevezte ki 2010-ben. Az új törvény ugyanakkor nem változtat a tanács által gyakorolt szakmai és szólásszabadsági felügyeleten.

Más közszolgálati csatornák vezetői közül többen elhatárolódtak Dabrowa nyilatkozatától, ezt egy konzervatív hírportál felé jelezték is. Levelük a PR programtanácsának elnökhelyettese, Henrik Cichecki álláspontját fogalmazza meg. Szerintük Dabrowa szemlélete nem egyezik a lengyel közszolgálati rádió mindenkivel szemben egyforma távolságot tartó műsorpolitikai elveivel.

A lengyel parlamentben szerdán az alsóház, csütörtökön a felsőház fogadta el az új jogszabályt, amely rögtön meg is szünteti a közszolgálati rádió-és tévécsatornák vezetésének mandátumát. Törvényerőre emelkedéséhez még szükséges Andrzej Duda elnök jóváhagyása is.

A lengyel ellenzék és nemzetközi szervezetek tiltakoztak a törvénymódosítás ellen. Frans timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke levélben fordult a lengyel kormányhoz, amelyben részletes tájékoztatást kért és választ vár arra is, hogy az új jogszabály előkészítésekor mennyire vették számításba a közösség média szabályozását és a sokszínűség követelményét. Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen