hirdetés
Külföld

Leköszöntek a lengyel köztévé vezetői

Módosították a médiatörvényt Lengyelországban, ezért már le is mondtak a közszolgálati csatornák vezetői

A Gazeta Wyborcza lengyel liberális napilap honlapján közölte: lemondtak a közszolgálati tévécsatornák vezetői. Piotr Radziszewski, a TVP1, Jerzy Kapuscinski, a TVP2, Katarzyna Janowska, a TVP Kultura, valamint Tomasz Sygut, a Televíziós hírügynökség vezetőt egyszerre nyújtották be lemondásukat, amit Janusz Daszczynski főigazgató már el is fogadott.
Megszavazták Megszavazták (Forrás: 444.hu)
hirdetés

Az ominózus törvénymódosítás miatt egyébként a közszolgálati rádió egyes csatornájának főszerkesztője, Kamil Dabrowa is nemtetszését fejezte ki egy pénteki nyilatkozatában. Közölte, hogy péntektől kezdve a Jedynka óránként sugározza a lengyel és az európai himnuszt, hogy felhívja a figyelmet „a pluralizmusnak és a szólásszabadságnak a lengyel közmédiában való veszélyeztetettségére”.

A főszerkesztő állítja: a lengyel közmédia helyzete rendkívüli, mert a különösebb konzultáció nélkül elfogadott törvénymódosítás korlátok közé szorítja a médiatanácsot (KRRIT). Ezzel arra célzott, hogy az eddig részvénytársaságként működő rádió és televízió vezetőit mostantól nem a médiatanács, hanem a kincstárügyi miniszter nevezi ki.

A médiatanács öt tagból áll, tagjait a szejm, a szenátus és az államfő jelölik ki. Jelenlegi vezetőjét, Jan Dworakot még a korábbi államfő, Bronislaw Komorowski nevezte ki 2010-ben. Az új törvény ugyanakkor nem változtat a tanács által gyakorolt szakmai és szólásszabadsági felügyeleten.

Más közszolgálati csatornák vezetői közül többen elhatárolódtak Dabrowa nyilatkozatától, ezt egy konzervatív hírportál felé jelezték is. Levelük a PR programtanácsának elnökhelyettese, Henrik Cichecki álláspontját fogalmazza meg. Szerintük Dabrowa szemlélete nem egyezik a lengyel közszolgálati rádió mindenkivel szemben egyforma távolságot tartó műsorpolitikai elveivel.

A lengyel parlamentben szerdán az alsóház, csütörtökön a felsőház fogadta el az új jogszabályt, amely rögtön meg is szünteti a közszolgálati rádió-és tévécsatornák vezetésének mandátumát. Törvényerőre emelkedéséhez még szükséges Andrzej Duda elnök jóváhagyása is.

A lengyel ellenzék és nemzetközi szervezetek tiltakoztak a törvénymódosítás ellen. Frans timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke levélben fordult a lengyel kormányhoz, amelyben részletes tájékoztatást kért és választ vár arra is, hogy az új jogszabály előkészítésekor mennyire vették számításba a közösség média szabályozását és a sokszínűség követelményét. Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Kinevezte az új szlovák miniszterelnököt Andrej Kiska államfő

Kinevezte az új szlovák miniszterelnököt Andrej Kiska államfőRobbanás történt egy csehországi vegyi üzemben, többen meghaltak

Robbanás történt egy csehországi vegyi üzemben, többen meghaltakhirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen