Külföld

A világ 62 milliárdosának vagyona megegyezik a világ szegényebb 3,6 milliárd lakosáéval

A világ leggazdagabb emberei tovább gyarapítják vagyonukat, míg a legszegényebbek még szegényebbek lettek – derült ki az Oxfam felméréséből.
Szegénység A szegények egyre szegényebbek, a gazdagok egyre gazdagabbak - derült ki az Oxfam felméréséből (Forrás: uthtime.in)

A világon a gazdagok és szegények közötti szakadék tovább „mélyült” – mára a világ összesen hatvankettő leggazdagabb emberének van annyi pénze, mint a világ népességének szegényebbik felének összesen.

Az Oxfam felmérése szerint a világ szegényebbik 3,6 milliárd lakosának vagyona 2120-hez képest megközelítőleg egy billió amerikai dollárral csökkent – ez összesen 41 százalékos csökkenést jelent a mai napig.

Mialatt pedig a szegények még szegényebbek lettek, a gazdagok vagyona csak tovább gyarapodott – olyannyira, hogy a világ csupán 62 leggazdagabb emberének tulajdonában álló vagyon értéke nem kevesebb, mint 1,76 billió amerikai dollárral gyarapodott a korábbi megközelítőleg fél billióról.

Vagyoni szakadékKék színnel a világ lakosságának leggazdagabb 1%-át, zölddel a legszegényebb 50%-át láthatjuk, a számadatok pedig a világ vagyonának százalékos eloszlását mutatják (Forrás: independent.co.uk)

A vagyoni különbségekkel foglalkozó „An Economy for the 1%” (Az 1% gazdasága) névre keresztelt tanulmány szerint a szegények és gazdagok közti szakadék az elmúlt tizenkettő hónapban is jelentős növekedést mutatott.

Szemléltetésként az Independent kiemelte, hogy amíg 2011 elején a világ 388, 2011 végén pedig a világ 177 leggazdagabb emberének, addig 2014-ben a világ 82, míg 2015-ben a világ csupán 62 leggazdagabb emberének vagyona tette ki azt az értéket, amelyet a legszegényebbek magukénak mondhattak.

A tanulmányt egyébként éppen néhány nappal a 2016-os Világgazdasági Fórum megrendezése előtt tették közzé a készítőik, az Oxfam brit vezérigazgatója szerint pedig az adóparadicsomok megszüntetésével is sokat lehetne tenni a vagyoni különbségek felszámolásáért.

Gazdagok arányaMa már egy kisebb buszban is elférnének a leggazdagabb emberekHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen