hirdetés
Külföld

Katasztrófahelyzet Zimbabwében a súlyos aszály miatt

Zimbabwében olyan súlyos mértékeket ért el asz aszály, hogy katasztrófahelyzetet kellett kihirdetni.
Szarvasmarha Sorra pusztulnak a szarvasmarhák - egyesek a nádtetőt is lebontják, hogy legyen mivel etetniük a még megmaradt állatokat (Forrás: agweek.com)
hirdetés

Az afrikai ország elnöke, Robert Mugabe katasztrófahelyzetet hirdetett ki Zimbabwéban, miután főként a vidéki régiókat igen súlyos aszály sújtja. A becslések szerint jelenleg az ország teljes lakosságának mintegy negyede, azaz összesen megközelítőleg 2,4 millió ember szorul élelemsegélyre.

Zimbabwe elnöke éppen egy nappal azt követően hirdette ki a katasztrófahelyzetet, hogy az Európai Unió erre sürgette őt – az EU szerint azért volt szükség a különleges helyzet mihamarabbi kihirdetésére, hogy így a donor országok mihamarabb elegendő pénzösszeget tudjanak összegyűjteni az élelemsegély biztosításához.

A kormány egyben arra kérte a zimbabwei lakosokat, hogy ne essenek pánikba: a szomszédos Zambiából ugyanis már megkezdődött a gabona importja.

Az Egyesült Nemzetek (UN) Világélelmezési programja szerint dél-afrikában összesen megközelítőleg 14 millió ember éhezik a közelmúlt szokatlanul erős El Nino időjárási jelensége által kiváltott, a megszokottnál is jóval markánsabb, súlyosabb aszály következtében.

Zimbabwében az előző évben borzalmasan kevés eső esett, ami több százezer szarvasmarha pusztulásához vezetett mindazokon a területeken, ahol a legelőterületek a vízhiány hatására terméketlenné, használhatatlanná váltak. A helyzet eközben továbbra sem látszik javulni, mivel ebben az évben is alig-alig esett csapadék a területen.

Egyes területeken a gazdálkodók és a helyi lakosok a házuk nádtetőjét is lebontják, hogy a még megmaradt szarvasmarháknak legyen mit enniük – általánosságban pedig a legsúlyosabban a mezőgazdasági szektort érintette a tavalyi-idei aszály, a dohány- és gyapotföldek tulajdonosai és dolgozói egyaránt súlyos terméskiesésre számítanak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Horst Seehofer január 19-ig marad a bajor CSU elnöke

Horst Seehofer január 19-ig marad a bajor CSU elnökeÚj fegyvert tesztelt Észak-Korea

Új fegyvert tesztelt Észak-Koreahirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen