Külföld

Katasztrófahelyzet Zimbabwében a súlyos aszály miatt

Zimbabwében olyan súlyos mértékeket ért el asz aszály, hogy katasztrófahelyzetet kellett kihirdetni.
Szarvasmarha Sorra pusztulnak a szarvasmarhák - egyesek a nádtetőt is lebontják, hogy legyen mivel etetniük a még megmaradt állatokat (Forrás: agweek.com)

Az afrikai ország elnöke, Robert Mugabe katasztrófahelyzetet hirdetett ki Zimbabwéban, miután főként a vidéki régiókat igen súlyos aszály sújtja. A becslések szerint jelenleg az ország teljes lakosságának mintegy negyede, azaz összesen megközelítőleg 2,4 millió ember szorul élelemsegélyre.

Zimbabwe elnöke éppen egy nappal azt követően hirdette ki a katasztrófahelyzetet, hogy az Európai Unió erre sürgette őt – az EU szerint azért volt szükség a különleges helyzet mihamarabbi kihirdetésére, hogy így a donor országok mihamarabb elegendő pénzösszeget tudjanak összegyűjteni az élelemsegély biztosításához.

A kormány egyben arra kérte a zimbabwei lakosokat, hogy ne essenek pánikba: a szomszédos Zambiából ugyanis már megkezdődött a gabona importja.

Az Egyesült Nemzetek (UN) Világélelmezési programja szerint dél-afrikában összesen megközelítőleg 14 millió ember éhezik a közelmúlt szokatlanul erős El Nino időjárási jelensége által kiváltott, a megszokottnál is jóval markánsabb, súlyosabb aszály következtében.

Zimbabwében az előző évben borzalmasan kevés eső esett, ami több százezer szarvasmarha pusztulásához vezetett mindazokon a területeken, ahol a legelőterületek a vízhiány hatására terméketlenné, használhatatlanná váltak. A helyzet eközben továbbra sem látszik javulni, mivel ebben az évben is alig-alig esett csapadék a területen.

Egyes területeken a gazdálkodók és a helyi lakosok a házuk nádtetőjét is lebontják, hogy a még megmaradt szarvasmarháknak legyen mit enniük – általánosságban pedig a legsúlyosabban a mezőgazdasági szektort érintette a tavalyi-idei aszály, a dohány- és gyapotföldek tulajdonosai és dolgozói egyaránt súlyos terméskiesésre számítanak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen