Külföld

A francia szenátus elfogadta a rendkívüli állapot meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet

A francia szenátus jelentős többséggel elfogadta kedden a február 26-ig érvényben lévő rendkívüli állapot további három hónapos meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet, amelyet a fokozottnak ítélt terrorfenyegetettséggel indokolnak.
Francia szenátus A francia szenátus jelentős többséggel elfogadta kedden a február 26-ig érvényben lévő rendkívüli állapot további három hónapos meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet (Forrás: latimesblogs.latimes.com)

A 348 tagú felsőházban 316-an támogatták a kormány javaslatát, amelyet Bernard Cazeneuve belügyminiszter mutatott be. A tervezet ellen 28 kommunista és Zöld párti szenátor szavazott, ketten pedig tartózkodtak.
A parlament alsóháza, a nemzetgyűlés február 16-án szavaz a javaslatról.

Francois Hollande francia államfő a november 13-ai 130 áldozatot követelő párizsi merényletek éjszakáján hirdetette ki a rendkívüli állapotot, amely 12 napon túl csak törvénnyel hosszabbítható meg. A parlament a rendkívüli állapotot egyszer már három hónapra meghosszabbította, s az újabb hosszabbításra elsősorban azért van szükség, mert a kormányzat nem akarja megfosztani a rendvédelmi szerveket azoktól a jogköröktől, amelyeket a rendkívüli állapot biztosít, mielőtt az új terrorelhárítási törvény hatályba lép.

Novemberben egyetlen szenátor sem szavazott a rendkívüli állapot meghosszabbítása ellen, akkor 336-an támogatták a javaslatot és 12-en tartózkodtak a szavazáskor.

A rendkívüli állapot lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy házi őrizetben tartson minden olyan embert, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet, éjjel-nappal házkutatást tarthat bírói engedély nélkül, és gyülekezési tilalmat rendelhet el.

A keddi szenátusi vitában a belügyminiszter elmondta, hogy a rendkívüli állapot életbe lépése óta a rendőrök 3336 házkutatást tartottak, 578 fegyvert foglaltak le, köztük 42 háborús fegyvert, 395 embert állítottak elő, közülük 344-et vettek őrizetbe.

Az 563 esetben megindított rendőrségi eljárás közül 28 érintett terrorizmussal kapcsolatos esetet, 23 pedig terrorizmus dicsőítésének gyanúja miatt indult.

November közepe óta négyszázan kerültek házi őrizetbe, közülük 27-en a párizsi klímacsúcs alatt, mert gyanítható volt, hogy a közrend megzavarására készülnek. A négyszázból 290-en még mindig házi őrizetben vannak, 83-an közülük radikális iszlamizmussal kapcsolatos tevékenység miatt. Mecsetekben 45 alkalommal tartottak házkutatást és tíz imahelyet bezárattak hatóságok.

A belügyminiszter arra is emlékeztetett, hogy 2013 óta 11 merényletet hiúsítottak meg a hatóságok. Azt is leszögezte, hogy a rendkívüli állapot egy "olyan kivételes intézkedés, amelyre a terrorizmus elleni harc miatt van szükség".

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen