hirdetés
Külföld

USA: információ cserébe

Információval fizetett az akkor még külügyminiszter Clinton embere a The Atlantic szerkesztőjének 2009-ben – állítja a Gawker. A portál a washingtoni újságírás árnyoldalait tárja fel.

Az amerikai előválasztás küzdelmeiből kiszállt a republikánus Carly Fiorina, így Hillary Clinton maradt az egyedüli női elnökjelölt-aspiráns. A Clinton-hívők gyakran vádolják a médiát azzal, hogy szexista, negatív és méltánytalan módon mutatják be az első Obama-kabinet külügyminiszterét. Most azonban napvilágra került, hogy nagyon is befolyása van a róla szóló cikkekre.
Kell a jó sajtó Kell a jó sajtó (Forrás: technokrata.hu)
hirdetés

A Gawker nevű portál közérdekűadat-igénylés címén hozzájutott ahhoz a 2009-ben zajlott levélváltáshoz, amely a The Atlantic akkori politikai szerkesztője és a Clintonhoz legközelebb álló szóvivő és tanácsadó között történt. Marc Ambinder szerkesztő egy olyan beszéd szövegéhez akart hozzájutni, amelyet a miniszter asszony a külügyi bizottság előtt mondott el. A szóvivő Philippe Reines ezt feltételhez kötötte, amibe a szerkesztő beleegyezett.

Aztán megérkeztek a feltételek: Clintont izmosnak vagy erősnek kellett leírni, jelezni kellett a küldöttek ülésrendjét és hogy mindez nem véletlen, hallgatni kellett arról, hogy az információt zsarolással szerezte. Ambinder csak annyit válaszolt: „vettem” és tartotta magát a megállapodáshoz, valóban erősnek nevezte Clintont a cikkben és részletesen leírta az ülésrendet.

A Gawker utolérte Ambindert – aki azóta távozott a The Atlantictől -, aki azt az információt adta: „kényelmetlenül éreztem magam és ma is így érzek emiatt”. Elárulta, hogy akárhányszor a levelekre tekint, rögtön eszébe jut, miért hagyta ott az egészet. Azt mondja: nem a portál kényszerítette, hogy eleget tegyen a feltételeknek. Szerinte minden újságírónak, aki valahogy kapcsolatba kerül a hatalommal és információkat kap tőle valamiért cserébe, a megérzéseire kell hallgatnia és eltávolodni a hatalomtól.

A Gawker kis időn belül másodszor leplezett le hasonló esetet: azután, hogy hozzájutott Reines médialevelezéséhez, már nyilvánosságra hozott egy 2010-es levélváltást. Akkor Mike Allen, a tekintélyes Politico reggeli hírlevelének, a Playbooknak a szerkesztője kapott tanácsokat azzal kapcsolatban, hogy mit mondjanak el az olvasóknak. Pár év múlva Allen Chelsea Clintonnal szeretett volna interjút cserébe, de végül nem jött össze.

A mostani történet semmilyen híres eseményhez nem kapcsolódik, hiszen csak egy átlagos politikai hírről volt szó, viszont kiválóan érzékelteti, hogyan sikerült Hillary Clinton emberének és közvetve magának Clintonnak befolyásolni a médiát. Reines jó viszonyba került néhány újságíróval és Clinton „erős” jelzője keringett egy ideig a neten, ahogy a Gawker bizonyította. Az eset azt is példázza – a The Washington Post bloggere, Erik Wemple szerint -, hogy Clintonék nagyon akarták a külügyminiszter jó sajtóját, egyetlen jelzőért is kockázatot vállaltak.

A The Washington Post egy másik szerzője, Callum Borchers azt fejtegette: a most napfényre került levélváltás végre megmutatja a fővárosi média örök problémáját, a tranzakciós újságírást. Borchers így vélekedett cikkében: „Egyelőre csak egy politikai aktor és két riporter közti levélváltások vannak a birtokunkban … De nehéz lenne biztosan állítani, hogy ezek elszigetelt esetek voltak. Úgy tűnik, hogy a Gawker levelenként lassan feltárja a washingtoni újságírás csúf oldalát”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen