hirdetés
Külföld

Vona-interjú Romániában

A Jobbik elnöke a Digi24 nevű román televíziónak adott interjút

Vona Gábor szerint a nagyhatalmak saját érdekükben kihasználják a magyar-román ellentétet. A pártelnök a román Digi24 televíziónak adott interjút, amelyet szombaton este a Diplomata-útlevél című műsorban láthattak a nézők.
Vona Gábor Vona Gábor (Forrás: 24.hu)
hirdetés

A hosszas interjúban kül- és belpolitikai témák egyaránt szerepeltek, de kiemelt hangsúlyt kapott a magyar-román viszony. Vona Gábor annak látta jeleit, hogy a nagyhatalmak inkább mélyítenék a két ország konfliktusát, és „nagyon észnél kell lennie” mindkét állam politikusainak, hogy elkerüljék a még nagyobb súrlódásokat.

Elmondása szerint pártja azért szorgalmazta a budapesti román nagykövet berendelését a parlament külügyi vagy nemzeti összetartozás bizottsága elé, mert „ijesztőnek” találta a román hatóságok lépéseit a Székelyföldön tartott Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tisztviselői és más kulturális rendezvények ellen.

Feltették a kérdést, hogy szerinte a román hatóságok „amerikai megrendelésre” cselekszenek-e? Vona azt válaszolta: erre bizonyítékok nélkül nehéz felelni, de nem is zárja ki, hiába várták a nagykövetet többek között ennek tisztázására, ő végül nem jelent meg.

„Nem akarok találgatni, de van bennem egy félelem, hogy már ez is az orosz-amerikai háborúnak valamiféle előjátéka. Nekem mintha úgy tűnne, hogy különféle nagyhatalmi érdekek elkezdték azt az előzetes küzdelmet, amitől én nagyon tartok. Nagyon tartok attól, Amerika és Oroszország nem lesz képes konfliktusát kezelni … Úgy érzem, hogy ami Erdélyben történik, az nem magyarokról és a románokról szól elsősorban … hanem az amerikai-orosz nagyhatalmi küzdelemről.” - vélekedett a politikus.

Az erdélyi magyarokat sokszor a hullámzó magyar-román viszony áldozatainak tartja – árulta el. A Jobbik az erdélyi autonómia pártján áll, mert az erdélyi és főleg a székelyföldi magyarságnak önrendelkezési jogot kellene adni. Ez lenne az előfeltétele annak a történelmi megegyezésnek, ami ha elmarad, akkor a nagyhatalmak mindig is ki fogják játszani a két népet egymás ellen – mondta, majd hozzátette: „Vagy közösen leszünk képesek a jövővel felvenni a versenyt, vagy együtt fogunk elbukni.”

A riporter nem mulasztotta el emlékeztetni a politikust egy korábban tett kijelentésére: „nem fogunk lemondani arról a célunkról, hogy egyszer minden magyar egy hazában éljen: ha a magyar érdek csak konfliktusok vállalásával érvényesíthető, akkor a konfliktust is vállalni kell”. Megkérdezte, hogy a Jobbik akár a háborút is lehetségesnek tartja-e Erdély visszacsatolása érdekében, mire ő azt felelte: a két idézett kijelentés nem így és nem egyszerre hangzott el, viszont akkora nemzetközi botránnyá dagadt, hogy majdnem kitiltották miatta Romániából.

Vona úgy látja: nem reális és nem is aktuális Erdély visszacsatolásának kérdése, viszont azt, hogy „minden magyar egy hazában éljen”, érzelmi kérdésnek tekinti és „ha egyszer ezt a történelem lehetővé teszi”, nem tud lemondani róla. A politikát racionális világnak látja, a két országnak közös érdeke az etnikai ellentétek megszüntetése.

„Semmiféle háborúra nem gondoltam, de ha viták vannak, akkor azt kulturált keretek között folytassuk le” - hangsúlyozta Vona Gábor.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen