Külföld

Cápák ezrei lepték el a partot

Cápák ezrei özönlötték el Florida partjait. Mindez pedig az El Niño jelenségnek köszönhető.
Cápa Több mint tízezer cápa lepte el a partot (Forrás: Kaliningrad-room.ru)

Érdekes jelenségnek lehet a tanúja az, aki Palm Beach partjainál jár.

A feketevégű cápák (Carcharhinus limbatus) hagyományosan a téli időszakokban, a hideg ellen "menekülve", melegebb vizekre úsznak. Idén azonban úgy döntöttek, hogy inkább északabbra veszik az irányt.

Így történhetett, hogy több mint tízezer példány gyűlt össze Florida partjainál. A rendkívüli jelenségről fotó is készült. A rengeteg kis fekete pötty pedig nem más, mint cápa. A Florida Atlantic University biológusa egyáltalán nem tartja furának az állatok viselkedését. Mint mondja, ez egyáltalán nem szokatlan jelenség, mindenesetre neki is nagyszerű élmény így egy kupacban látni ennyi egyedet.

A térségben a feketevégű cápák támadják meg legtöbbször az embereket. Ám ezek nem halálosak. A faj példányai körülbelül másfél méter hosszúságúra nőhetnek meg. Most pedig rendkívül közel úsztak a partokhoz. Olyannyira, hogy ha valaki bedobna egy követ a vízbe, még az is könnyen megeshetne, hogy eltalálja az egyik állatot - írja a Sciencealert.

Hiába a sok támadásért, ez a faj eléggé ijedős. Valószínűleg, ha egy ember menne a közelükbe, rögtön odébb állnának - mondja a biológus. Ennek ellenére jobb az elővigyázatosság. Szakértők arra kérik a fürdőzni vágyókat, hogy napkeltekor és napnyugtakor inkább kerüljék el a vizet. Napközben azonban mindenki biztonságban strandolhat.

A cápák eme viselkedése az El Niño számlájára írható. Ez a természeti jelenség ugyanis a megszokottnál melegebb keleti partvidéket eredményezett. Így pedig minek is mennének el ezek az állatok innen, ha egyszer tökéletes nekik a hőmérséklet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen