hirdetés
Külföld

Nem tesznek eleget a kutyák jólétéért a bukmékerek

Hiába szereztek az agárverseny-fogadásokból a 2014-es évben mintegy 237 millió fontos bevételt, a fogadóirodák továbbra sem fordítanak elég figyelmet az állatok jólétére – hívta fel a figyelmet több brit parlamenti képviselő.
Many Memories Many Memories 14 kilogrammot nyomott, mikor rátaláltak (Forrás: independent.co.uk)
hirdetés

Az Egyesült Királyságban a kutyaversenyek szervezésével foglalkozó szervezetek minden évben állják mintegy 1300 „nyugdíjazott” agár elhelyezésének költségeit, de akadnak olyan állatok is, amelyek ebből az akcióból egészen egyszerűen valahogy „kimaradnak”.

Ilyen volt például az a Many Memories nevű szuka is, kinek példáján keresztül az Independent az állatok egy részének sorsát szemléltette. A kis agárra borzalmas állapotban találtak rá – éppenséggel, míg egy egészséges agár átlagosan legalább 25-30 kilogrammot nyom, Many Memories mindössze 14 kilogramm volt, mikor utolsó gazdájától elhozták. Az állatvédő szervezet természetesen elkobozta a kutyát, „aki” utoljára még az előző évben futott. A szervezet munkatársai elmondták, az állatra olyan rossz állapotban találta rá, hogy kétséges, túléli-e a hanyag bánásmód következményeit.

A brit parlamenti képviselők szeretnék, ha a probléma megoldására nagyobb hangsúlyt fektetnének a fogadóirodák – évente ugyanis továbbra is közel 3700 kutya „tűnik el” a kutyasportból, mialatt a fogadásokból a bevétel például a 2014-es évben elérte a 237 millió fontot is – és mialatt egyre csökken a kiöregedett kutyák elhelyezésére szánt pénzösszeg is, amelyet a fogadóirodák egy olyan alapba fizetnek, melyből azután az állatok elhelyezését finanszírozzák. Az agár fajtamentők jelentései hatására a brit parlamenti képviselők egy része amellett érvelt, hogy a kormány vegye fontolóra az eddig választhatóan fizetett pénzösszeg kötelező „adóvá” tételét.

Az agárversenyzéssel kapcsolatban az Egyesült Királyság területén már korábban is sok problémára figyeltek fel az állatvédők – így például több kutya is súlyos lábsérüléseket szenvedett, míg más, a versenyzésre már nem alkalmas állatokat elaltattak. Emellett az agárversenyek szervezésével foglalkozó szervezetek nyilvántartásai jóval kevesebb hasonló, lábsérülésről és altatásról szóló adatot közöltek, mint amennyi az állatvédő szervezetek szerint hivatalosan történt.

Az agarak egyébként meglehetősen fiatalon, már akár négy-hat éves korukban is kiöregedhetnek a versenyzésből – egy ilyen korú kutya valójában még „középkorúnak” számít.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen