Külföld

Vallatták a volt brazil államfőt

A brazil hatóságok előállították és négy órán át vallatták Luiz Ináció Lula da Silva egykori brazil államfőt

A kihallgatás után a volt államfő elhagyhatta a rendőrség épületét. Az eljáró ügyész annyit mondott az ügyről: egyelőre nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy elrendeljék Lula fogva tartását.
Lula egykori brazil elnök Lula egykori brazil elnök (Forrás: sensacionalista.uol.com.br)

A hatóság azt közölte: óvintézkedés volt, hogy előállították minden előzetes bejelentés nélkül, éppen a tiltakozások megelőzése érdekében. Állítólag van bizonyíték arra, hogy bűncselekményből származó pénzekkel támogatták Lula Brazil Munkáspártjának költségeit. A volt elnök vesztegetésekből szerzett pénzt a Petrobrason keresztül, még luxusingatlanokhoz is hozzájutott. A rendőrség szerint nemcsak pártvezető volt, hanem részt vett azokban a döntésekben is, melyek az igazgatói posztokról szóltak, egyben komoly haszonélvezője is volt mindennek. Bizonyítható, hogy ő és pártja innen is szerezte vagyonát.

Lula a Munkáspárt székházában, a hívei előtt nyilatkozta: a rendőrség egséz eljárása csak médiakampány, neki nincs mitől tartania. Ha a hatóság ki akarta volna hallgatni, csupán beidézés kellett volna, ő vállalja a vallomástételt. Felidézte, hogy már többször is önként vallomást tett, az eljárás indítéka tisztán politikai. „Most veszélyes dologgá vált Lula barátjának lenni, mert bűnösnek kell beállítani a Munkáspártot és mert Lula visszatérhet a kormány élére. A brazil elit kényelmetlenül érzi magát a szegények megsegítésére tett erőfeszítései miatt” - fogalmazott.

Dilma Rousseff mostani államfő elítélte elődje kihallgatását, bár szerinte a vizsgálatot le kell folytatni, a bűnösöknek pedig bűnhődniük kell. Azt is lenyilatkozta, hogy a brazil kormány biztosítja a vizsgálódó intézmények számára a függetlenséget.

A rendőrség házkutatást tartott Lula ingatlanjaiban, valamint az Instituto Lula nevű civil szervezet épületében. Elmondásuk szerint 30 millió real, azaz 2.2 milliárd forint kifizetését vizsgálják, amelyet a politikus és a szervezet olyan nagy építési vállalatoktól kapott, melyeknek kulcsszerepe lehet a korrupciós botrányban. Az is kiderülhet, vajon politikai előnyökért cserébe újították-e fel az exelnök több ingatlanát.

Az Instituto Lula szerint Lula előállítása önkényes, törvénytelen és nem is indokolt, veszélyes a brazil társadalomra és a jogállamra. Azt is leközölték, hogy Lula nem is követett el semmilyen törvényellenes cselekményt.

Lula Sao Paulóban található háza előtt tegnap a hívei összecsaptak a konkurencia aktivistáival és a rendőrséggel. A TV-felvételeken annyit látni, hogy a rendőrök gumibottal szorítják vissza a tüntetőket.

A hatóság közleménye arról számol be: ezidáig 33 házkutatás és 11 letartóztatás történt az Autómosó (Carwash) fedőnevű korrupcióellenes akcióban. A múlt héten önként jelentkezett a rendőrségen Joao Santana, Lula és Dilma Rousseff választási kampányfőnöke, miután a történelminek nevezett korrupciós botrány miatt ellene is letartóztatási parancsot adtak ki.

Luiz Inácio Lula da Silva egykori államfő meggyanúsítása a Petrobras-botrány egyik fő mozzanata. Lula 2003 és 2010 között elnökösködött, amikor is az ügyészség szerint a legtöbb vesztegetés zajlott az állami olajipari vállalatnál. Az ügy fókuszában az olajcég és 62 politikus áll, főként a Munkáspártból, volt és jelenlegi képviselők, pártvezetők és kormányzók. Azzal gyanúsítják őket, hogy dollármilliárdokat tettek zsebre a brazil mamutvállalaton keresztül, csúszópénzen vett megrendelésekkel és egyéb eszközökkel. A hatóság hónapok óta próbálja felderíteni a szálakat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen