Külföld

Irdatlan mennyiségű ember tüntetett Brazíliában vasárnap

Nem lennénk most a brazil elnök helyében!
tünti braz Kép a tüntetésről (Forrás: Theguardian.com)

Vasárnap Brazíliában országszerte több mint egy millióan vettek részt kormányellenes tüntetéseken, Dilma Rousseffnek elnök lemondását követelve. A tüntetéssorozat a szövetségi állam mind a 26 államát érintette, a legtöbben Sao Pauloban voltak, ahol körülbelül 450 ezer demonstrálót regisztráltak, kétszer annyit, mint tavaly. A szervezők és a rendőrség azonban még ennél is több résztvevővel számoltak, szerintük összesen három és fél millióan voltak, összesen 326 városban. Akárhogy is nézzük, rengetegen voltak kinn az utcákon - írja a The Guardian.

A legtöbben kanárisárga ingben - a brazil futballválogatott színében - vonultak, de sokan lobogtatták a nemzeti zászlót vagy haraggal teli transzparenseket cipeltek.

Az elnök - aki egyben a Munkáspárt vezetője is - eddig sem volt valami könnyű helyzetben, hiszen zajlik vele szemben egy parlamenti bizalmatlansági eljárás, ráadásul régóta nem tapasztalt recesszióba süllyedt a gazdaság és kitört az évszázad korrupciós botránya is. 

A lap beszámolója alapján immáron minden társadalmi osztály képviselte magát a tüntetéseken, mivel a gazdasági visszaesést már minden réteg megérezte. Sokan egyébként nem az ellenzékben bízik, hanem az igazságszolgáltatásban. Ennek oka az lehet, hogy az országban jelenleg komoly vizsgálatok folynak sikkasztás és korrupció gyanúja miatt az állami olajvállalat, a Petrobras-szal szemben, amibe az összes nagyobb párt politikusa is belekeveredett. Rousseff még nem, de több hozzá közeli képviselő már börtönben van, vagy nyomozás folyik ellenük.

Közben a Kongresszus is vizsgálatot indított a vádak miatt az elnök ellen, de a vádat képviselő politikus, Eduardo Cuncha ellen is nyomozás folyik lefizetés vádja miatt. A kormánykoalíció legnagyobb pártja mindenesetre már bejelentette, hogy ha 30 napon belül nem lesznek változások, akkor kilépnek a koalícióból.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen