Külföld

Újabb pedofil üggyel kapcsolatban merült fel a lyoni érsek neve

Egy újabb feljelentés érkezett be nemrégiben Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen. Ezenkívül a francia miniszterelnök, Manuel Valls is cselekvésre szólította fel az egyház magas rangú tagját - közölte az MTI.
Philippe Barbarin bíboros Magyarázkodnia kell Philippe Barbarin érseknek (Forrás: Aprovence.com)

Védekezni kényszerült Philippe Barbarin bíboros, miután molesztálások áldozatai azzal vádolták meg őt, hogy tudott a pedofil esetekről, ám mégsem szólt a rendőrségnek.

Manuel Valls, Franciaország miniszterelnöke az RMC rádiónak adott interjút, amelyben a következő mondatok hangoztak el: "Vállalnia kell a felelősséget." "Nemcsak szavakat várok, hanem tetteket is." Arról is megkérdezték természetesen a kormányfőt, hogy mi a véleménye, a bíborosnak le kellene-e mondania vagy sem. "Ez az ő felelőssége, de meg kell hallania ezt a fájdalmat" - jelentette ki Valls.

Ennek az interjúnak a legfőbb oka az volt, hogy kedden egy újabb bejelentés érkezett a lyoni érsek ellen.

Az első molesztálásos ügy Bernard Preynat pap nevéhez kapcsolódik. Az atya húsz éven keresztül vezetett egy cserkészszövetséget és január 27-én indult ellene eljárás. Preynat ugyanis ekkor beismerte, hogy öt éven keresztül, 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyermekeket. Ugyanakkor ügyvédje azt is elmondta, hogy ezekről az esetekről az egyházi hatóságok már 1991-ben tudtak. Ennek ellenére Preynat 2015-ig gyakorolhatta a papi hivatását.

Ezek után az áldozatok "kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás elleni panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést" több vezető ellen is, akik a lyoni egyházkerülethez tartoznak - írja az MTI. Köztük volt Philippe Barbarin is, aki beismerte, hogy 2007-2008 körül szerzett tudomást az esetről.

Most kedden egy újabb bejelentés érkezett , amely még az 1990-as évekre nyúlik vissza. Az áldozat a belügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője, aki azt állítja, hogy 17 éves korában, Lyonban zaklatta őt egy pap, aki ráadásul még azóta is a hivatalában van. Az áldozat még 2009-ben tett feljelentést, ám az ügy akkorra már elévült, ezért kereste fel Philippe Barbarint.

"Philippe Barbarin bíboros a találkozókon azt mondta, hogy a pap nem tagadja, amit tett, ezért a nevében bocsánatot is kért, és ígéretet tett arra, hogy eljár az ügyben, de aztán semmit nem tett."

Az ügyészség ennek tudatában "bűncselekmény bejelentése elmulasztásának és más élete veszélyeztetésének gyanúja miatt" indított el egy előzetes vizsgálatot.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen