Külföld

Brazil vezércsel: új pozícióban a korrupcióval vádolt politikus

Ennek következtében pedig csak külön bírói engedéllyel lehet az eljárást folytatni ellene. Csoda, hogy forrong az ország?
Lula da Silva Lula da Silva, volt brazil elnök (Forrás: Naija247news.com)

Hétfőn adtunk hírt arról, hogy Brazíliában országszerte milliós létszámban voltak tiltakozások Dilma Roussef államfő ellen. A tüntetők legfőbb oknak a korrupciót jelölték meg, amit most a brazil kormány egy egészen új szintre emelt. Az országot nyolc éven át, 2010-ig irányító Lula da Silva volt államfőt most ugyanis váratlanul kinevezte Roussef az elnöki adminisztráció vezetőjévé. Ez azért történhetett meg, és azért van jelentősége, mert a miniszteri szintű megbízatással elvileg a Lula elleni korrupció-gyanús eljárás nem folytatható tovább, arra csak a legfelsőbb bíróság lenne jogosult.

2014-ben robbant a korrupciós botrány, amely szerint az állam által kontrollált Petrobas olajtársaság alvállalkozói kartellt hoztak létre, hogy magasabb áron végezhessék el a leosztott munkákat. Az így szerzett haszonból pedig a kartell visszacsepegtetett volna valamennyit egyes politikusoknak. A jelen állás szerint bizonyíték van arra is, hogy ezekből a pénzekből a 2011-ben leköszönt Lula és pártja is kapott. A párt egyébként szoros kapcsolatban áll a jelenleg kormányon levő Munkáspárttal, ami így érinti Roussef államfőt is.

Lulát még a múlt héten került őrizet alá, miután a vitatott módon megszerzett luxuslakásában is házkutatást tartottak.

A politikus mostani kinevezését követően Itagiba Catta Preta Neto szövetségi bíró törvényszéki határozatot adott ki a kinevezés felfüggesztéséről, amit azzal indokolt, hogy Lula da Silva miniszteri megbízása akadályozza "az igazságszolgáltatás szabad gyakorlását". Válaszul a brazil államügyészség hivatala fellebbezést nyújt be a szövetségi bíró határozata ellen.

Roussef valószínűleg nem csupán baráti szívességet tett Lulának a mostani lépésével, hanem a saját pozícióját is így kívánja megerősíteni. A botrány következtében ugyanis felmerülhet egy bizalmatlansági indítvány előterjesztése az elnökkel szemben, ezzel viszont bízhat abban, hogy politikus társa képes lesz meggyőzni pártját, hogy egy ilyen kezdeményezést ne támogassanak.

A kinevezés természetesen sokaknál kicsapta a biztosítékot, így a demonstrációk csütörtökön is folytatódtak. A beiktatási ceremónia idején a Brazil Munkáspárt hívei az elnöki palotánál rövid ideig összecsaptak a kormányzat ellen tiltakozókkal. A rendőrség paprikasprayt vetett be a mintegy háromszáz fős tömeg feloszlatására.

A brazil képviselőház közben megválasztott egy 65 tagú különbizottságot, azzal a céllal, hogy megállapítsa: vannak-e olyan jogi érvek, amelyek alapján megindítható a Rousseff elnök leváltásához vezető hosszadalmas procedúra.

(Forrás: MTI, BBC)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen