Külföld

Egy újabb molesztálási ügyben tűnt fel a lyoni érsek neve

Egy újabb szexuális bántalmazással kapcsolatos ügyben hangzott el 65 éves Philippe Barbarin bíboros neve csütörtökön - közölte az MTI. Egy francia lap ugyanis azt állította, hogy a lyoni érsek magasabb rangba helyezett egy olyan papot, akit még azelőtt nagykorú diákok molesztálása miatt elítéltek.
Philippe Barbarin Philippe Barbarint egyre többen szólítják fel lemondásra (Forrás: Ledauphine.com)

Még egy molesztálásos ügy miatt fájhat a feje Franciaország katolikus egyházának egyik legbefolyásosabb és legismertebb vezetőjének, Philippe Barbarin bíborosnak. A Le Parisien című fővárosi napilap ugyanis azt állítja, hogy az érsek magasabb rangba helyezett három évvel ezelőtt egy olyan papot, aki szexuálisan bántalmazott nagykorú diákokat, emiatt pedig el is ítélték.

A jelenleg 55. életévét betöltő pap még 2007-ben kapott másfél évre szóló felfüggesztett börtönbüntetést, mivel diákokat molesztált a dél-franciaországi Rodezben. Ezek után a férfit áthelyezték Lyonba. Ott először még segédlelkészként tevékenykedett, majd később már papként dolgozott. Philippe Barbarin aztán 2013-ban nevezte őt ki esperesnek - írja az MTI.

Természetesen az ügyre szinte azonnal reagált a francia katolikus egyház. A közleményükben kihangsúlyozták, hogy ennek az esetnek semmi köze azokhoz a pedofil botrányokhoz, amelyekre az utóbbi években derült fény. Ezenkívül azt is "vitatták", hogy a papot bárki kinevezte volna.

Philippe Barbarin neve elég sokszor szerepel mostanában a médiában, és egyáltalán nem jó értelemben. Legutóbb azzal gyanúsította meg a belügyminisztérium egyik dolgozója, hogy tudott az őt ért szexuális zaklatásról, molesztáló papja ellen azonban mégsem hajtott végre szankciókat a lyoni érsek. Több áldozat pedig már korábban azt emlegette, hogy a bíborosnak tudomása volt a pedofil ügyekről, ám mégsem tett semmit ellenük. A rangos katolikus vezetőt egyre többen szólítják fel a lemondásra. Még a francia miniszterelnök is felemelte a hangját az ügyben egy rádióban tett nyilatkozata során, amelyben azt mondta: az érseknek "vállalnia kell a felelősséget".Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen