Külföld

Dél-Koreába is eljutott a zika-vírus

Egy Brazíliából hazatérő dél-koreai férfi fertőződött meg a vírussal, amely a fejlődő magzatok esetében kóros kisfejűséget, míg a felnőttek esetében egy bénulással járó tünetegyüttest – Guillain–Barré szindróma – idézhet elő.
Egyiptomi csípőszúnyog A férfi minden valószínűség szerint Brazíliában fertőződött meg (Forrás: hindustantimes.com)

Dél-Koreában a keddi napon jelentették az első zika-vírusos megbetegedést. A vírust egy szúnyogfaj (egyiptomi csípőszúnyog) terjeszti, és születési rendellenességeket, valamint más egészségügyi problémákat is előidézhet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már a múlt hónapban figyelmeztetett a zika igen gyors terjedésének kockázataira, s miután a latin-amerikai országokban egyre többen fertőződtek meg a betegséggel, globális vészhelyzetet hirdetett ki. A zika-vírussal fertőződött anyák egy jelentős része mikrokefáliában, azaz kóros kisfejűségben szenvedő gyermekeket hoz a világra – ezeknek a gyerekeknek a legnagyobb része vagy igen korán meghal, vagy pedig szellemileg visszamaradott lesz. A vírus ezen kívül egy idegrendszeri problémát is előidézhet – Guillain–Barré szindróma – amely a felnőtteket sem kíméli, és bénulással, vagy akár halállal is járhat.

A negyvenhárom éves dél-koreai férfi esetében akkor kezdtek a zika-vírusra gyanakodni, amikor lázra, izomfájdalomra, furcsa kiütésekre panaszkodott – derült ki egy állami működtetésű egészségügyi intézmény közleményéből.

A vírus az esetek egy nagy részében voltaképpen semmilyen „komoly” tünettel nem jár, így például a néhány óráig, napig tartó láz miatt sokan nem is fordulnak orvoshoz – ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy ilyen mértékben képes terjedni a betegség. Noha mind az azt terjesztő szúnyogfaj, mind pedig maga a betegség afrikai eredetű, az utóbbi időben leginkább a dél-amerikai kontinensen kezdett járványszerűen terjedni. Az elmúlt időszakok egyes megfigyelések szerint a szokottnál kedvezőbb lehetőséget biztosítottak a szúnyogok számára a szaporodásra is.

Mára összesen több mint negyven országban jelezték már, hogy megjelent a vírus – igaz, nem minden országban képes az ezt terjesztő szúnyog a szaporodásra.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen