Külföld

Csak a családját akarta látni az egyiptomi géptérítő

Lehetne ez egy romantikus, megható történet is, ha a világot eluraló terrorfélelem miatt nem lenne kissé ízléstelen.
Szeif Eldin Musztafa Szeif Eldin Musztafa (Forrás: Abcnews.go.com)

Fél napig tartó drámára került sor kedden, amikor egy egyiptomi férfi átvette az irányítást egy Alexandriából Kairóba tartó repülőgép felett, majd a leszállást követően túszként tartotta fogva a járat 56 utasát és személyzetét a larnacai reptéren. Egy öngyilkos bombaöv felrobbantásával fenyegetőzött, amiről végül kiderült, hogy teljesen ártalmatlan. A férfi végül szabadon engedte az emberek zömét, mielőtt letartóztatták és senkinek sem esett bántódása.

A ciprusi ügyészség azóta ismertette a férfival, hogy kalózkodással, emberrablással, erőszakkal való fenyegetéssel, terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények elkövetésével vádolják. Elrendelték a nyolc napos őrizetbe vételét is, mivel fennáll annak a veszélye, hogy az elkövető elmenekülne vagy nyomást gyakorolna az eltérített gép utasaira. Az egyiptomi ügyészség pedig kérte a férfi kiadatását egy 1997-es kétoldalú egyezményre hivatkozva.

Az 59 éves gépeltérítő, Szeif Eldin Musztafa elismerte tettét. Nyilatkozata szerint a reménytelenség vezette el idáig. Kérte a fogvatartóit, hogy telefonon had beszélhessen volt feleségével, aki miatt állítólag az EgyptAir járatát is eltérítette. A nő azonban nem kívánt vele beszélni. A férfi egyébként saját bevallása szerint 24 éve nem látta Cipruson élő nejét és gyermekeit, amit szerinte az egyiptomi kormány akadályozott meg. Musztafa ugyanis állítólag 1994-ig Cipruson élt családjával, a férfi menedékjogot is szeretett volna kérni Európában.

A férfiról közben az is kiderült, hogy a Hoszni Mubarak elnök elleni 2011-es lázadások alatt börtönbe is került, majd ezt követően az özveggyé vált nővérével és szellemi fogyatékos fivérével élt együtt.

Musztafa követelései egyébként annyira összefüggéstelenek voltak, hogy a szakértők már az első perctől kezdve biztosak voltak abban, a repülőt nem egy terrorista térítette el. A férfi ugyanis hol a volt feleségének akart üzenni, hol egyiptomi ellenzékieket akart kiszabadítani a börtönből. Sokat elárul róla, hogy a repülőgépen még azt is megengedte az egyik brit turistának, hogy az egy közös fotót készítsen vele (ez mondjuk a turistáról is sokat elárul).Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen