hirdetés
Külföld

Csak a családját akarta látni az egyiptomi géptérítő

Lehetne ez egy romantikus, megható történet is, ha a világot eluraló terrorfélelem miatt nem lenne kissé ízléstelen.
Szeif Eldin Musztafa Szeif Eldin Musztafa (Forrás: Abcnews.go.com)
hirdetés

Fél napig tartó drámára került sor kedden, amikor egy egyiptomi férfi átvette az irányítást egy Alexandriából Kairóba tartó repülőgép felett, majd a leszállást követően túszként tartotta fogva a járat 56 utasát és személyzetét a larnacai reptéren. Egy öngyilkos bombaöv felrobbantásával fenyegetőzött, amiről végül kiderült, hogy teljesen ártalmatlan. A férfi végül szabadon engedte az emberek zömét, mielőtt letartóztatták és senkinek sem esett bántódása.

A ciprusi ügyészség azóta ismertette a férfival, hogy kalózkodással, emberrablással, erőszakkal való fenyegetéssel, terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények elkövetésével vádolják. Elrendelték a nyolc napos őrizetbe vételét is, mivel fennáll annak a veszélye, hogy az elkövető elmenekülne vagy nyomást gyakorolna az eltérített gép utasaira. Az egyiptomi ügyészség pedig kérte a férfi kiadatását egy 1997-es kétoldalú egyezményre hivatkozva.

Az 59 éves gépeltérítő, Szeif Eldin Musztafa elismerte tettét. Nyilatkozata szerint a reménytelenség vezette el idáig. Kérte a fogvatartóit, hogy telefonon had beszélhessen volt feleségével, aki miatt állítólag az EgyptAir járatát is eltérítette. A nő azonban nem kívánt vele beszélni. A férfi egyébként saját bevallása szerint 24 éve nem látta Cipruson élő nejét és gyermekeit, amit szerinte az egyiptomi kormány akadályozott meg. Musztafa ugyanis állítólag 1994-ig Cipruson élt családjával, a férfi menedékjogot is szeretett volna kérni Európában.

A férfiról közben az is kiderült, hogy a Hoszni Mubarak elnök elleni 2011-es lázadások alatt börtönbe is került, majd ezt követően az özveggyé vált nővérével és szellemi fogyatékos fivérével élt együtt.

Musztafa követelései egyébként annyira összefüggéstelenek voltak, hogy a szakértők már az első perctől kezdve biztosak voltak abban, a repülőt nem egy terrorista térítette el. A férfi ugyanis hol a volt feleségének akart üzenni, hol egyiptomi ellenzékieket akart kiszabadítani a börtönből. Sokat elárul róla, hogy a repülőgépen még azt is megengedte az egyik brit turistának, hogy az egy közös fotót készítsen vele (ez mondjuk a turistáról is sokat elárul).Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen