Külföld

Rendkívüli állapotot hirdettek ki Malawiban az aszály miatt

Több más afrikai országhoz hasonlóan Malawiban is milliók éhezhetnek az aszály okozta élelmiszerhiány miatt. A súlyos aszály következtében a délkelet-afrikai országban rendkívüli állapotot hirdettek ki.
Aszály Malawiban A gabonatermés jelentősen elmaradt a várttól az aszály következtében (Forrás: borgenmagazine.com)

Malawiban katasztrófaállapotot hirdettek ki, mivel a súlyos aszály hatására kérdésessé vált több millió ember élelmezése. A szomszédos, dél-afrikai országok legnagyobb részét egyébként szintén hasonlóan rosszul érinti a szélsőséges időjárás, valamint az ennek következtében kialakult élelmiszerhiány.

Az országban a gabonatermés mennyisége mintegy 12 százalékkal csökkent, így már megközelítőleg 1 millió tonna gabona hiányzik ahhoz, hogy a lakosság számára elegendő élelmet biztosíthassanak – jelentette ki Peter Mutharika elnök kedden.

Az ENSZ szerint Malawi lakosságának majdnem 20 százaléka, nagyjából 2,8 millió ember élelmezése vált kérdésessé, ezzel együtt pedig elmondható, hogy az elmúlt időszak súlyos aszálya – amely Afrika-szerte mintegy 50 millió embert veszélyeztet – az egyik legsúlyosabban éppen Malawit érinti.

A malawi elnök a 2015/16-os mezőgazdasági termelési időszak hosszú aszályaira való tekintettel országos katasztrófaállapotot hirdetett ki.

„A megnövekedett gabonahiány és a várhatóan több embert érintő élelmezési bizonytalanság következtében több humanitárius segélyre lesz szükség a teljes 2016-17-es évben” – fejtette ki az elnök.

Malawin kívül a környező országok közül Zimbabwe, Mozambik és Zambia is élelmiszerhiánnyal küzd, míg Dél-Afrikában az elmúlt időszak súlyos aszálya az egyik legrosszabb volt az elmúlt száz évben. Zimbabwében összesen 2,8 millió embernek – a falusi lakosság több mint negyedének – nem jut elég élelem.

Az ENSZ és különböző segélyszervezetek az aszály okozta válság kezdete óta eddig 15 millió dollárt gyűjtöttek össze a helyzet megoldására Michel Le Pechoux of the Humanitarian Country Team szerint, amely szervezet a segélyműveleteket koordinálja a területen. Ezzel szemben a becslések szerint mintegy 200 millió dollárra lenne szükség ahhoz, hogy mindenkit megfelelő mennyiség és minőségű élelemmel lássanak el.

Tavaly Malawiban az aszály mellett áradások is pusztítottak a déli területeken, majd az újabb aszályt a szokatlanul erős El Niño időjárási jelenség váltotta ki.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben

Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben


KENYA,     NAIROBI,     LUXUSHOTEL

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről


BREXIT,     NAGY-BRITANNIA,     EU

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen