Külföld

Hatalmas sáskajárás fenyegeti Jement

A Jemenben dúló polgárháború és a méhek tömeges pusztulásának megelőzése egyaránt nehezítik annak a hatalmas sáskajárásnak a megakadályozását, amely a természettudósok szerint hamarosan a közel-keleti országot sújthatja.
Egyiptomi vándorsáska Még a környező országokban is nagy pusztítást vihetnek végbe a sáskák (Forrás: Wikipédia)

Jemen lakosságára nagy veszélyt jelenthet az a sáskajárás, amelynek bekövetkeztétől tartanak a tudósok. A sáskák megállítása többek között azért is igen nehéz, mert a legtöbb olyan beavatkozással, amely megfékezhetné ezeket a rovarokat, a méheket is tizedelnék – pedig a méhek Jemenben igen nagy gazdasági jelentőséggel bírnak, és hiányukat szintén nagyon megszenvednék.

Az első jelzést április 18-án adta a sáskákat figyelő központ arról, hogy az ország területén számos sáska elérte már röpképes formáját, de a fejlődő fiatal állatok is röpképesek lehetnek néhány héten belül. A központ szintén figyelmeztetett rá, hogy a sáskák ellen több területen nem tudtak hatékonyan fellépni, részben azért, mert egyes régiók, ahol intézkedéseket kellett volna tenniük, a polgárháború miatt nem voltak biztonságosak. Ezen kívül az inszekticidek (rovarirtó vegyszerek) permetezésével sok méh pusztulását okozhatták volna, Jemenben pedig a méhészkedés a mezőgazdaság egy kiemelkedő ágazata.

A polgárháború abban is hátráltatta a szakembereket, hogy a sáskapopulációk alakulását folyamatosan megfigyelhessék, és még időben megfelelő lépéseket tegyenek a túl nagy populációk gyérítésére. Végül jóval több fiatal sáska maradt életben, mint ami ideális, vagy „biztonságos” volna.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint a sáskák túlszaporodása nem „csupán” Jemen mezőgazdasági termelésére lehet igen súlyos hatással, de a rovarok akár a szomszédos Ománban vagy Szaúd-Arábiában is károsíthatják a gabonákat és más, termesztett növényeket. A borúlátóbb feltételezések szerint akár Iránban vagy az Egyesült Arab Emírségekben is nagy pusztítást vihetnek majd végbe a sáskák.

Az egyiptomi vándorsáskák még a szélsőségesen meleg és száraz időjárási körülmények között is képesek túlélni, és nagyon gyorsan tovább tudnak állni egy-egy területről, hiszen naponta akár 150 kilométert is haladhatnak.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint még egy kisebb sáskaraj is annyi gabonát megeszik egyetlen nap alatt, mint 35 ezer ember. Mivel pedig most kiemelkedően sok sáska lepheti el a termőföldeket, így többen valóságos katasztrófától tartanak. A szervezet szerint a tavalyi szokatlan időjárás nagy szerepet játszhatott abban, hogy a sáskát ilyen nagy mértékben felszaporodjanak – mivel igen sok eső esett, így az állatoknak bőven volt mit enniük, és jóval több petét is raktak a nőstények.

Hogy végül valóban bekövetkezik-e a sáskajárás, egyelőre nem biztos, de a tapasztalatok szerint igen nagy rá az esély.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen