hirdetés
Külföld

Soha nem volt agydaganata a népszerű életmód-bloggernek

Azt állította, hogy az általa ajánlott életmód segít a rák leküzdésében, s hogy maga is ettől gyógyult meg – de kiderült, hogy valójában soha nem szenvedett agydaganattól. Most bírságra számíthat.
Elle leginspirálóbb nő Talán mégsem a leginspirálóbb nő, akivel 2015-ben találkozhattunk (Forrás: irishtimes.com)
hirdetés

A The Whole Pantry (A Teljes Éléskamra) nevű alkalmazás, illetve blog szerzője, Belle Gibson azzal tette híressé életmód tanácsokat és recepteket megosztó termékeit, hogy az agydaganatát is a leírt tanácsok betartásával sikerült leküzdenie. Végül a Penguin kiadó egy a nő által írt összeállított életmód-tanácsadó könyvet is kiadott, de az Apple is támogatta egy ideig Belle-t, egy alkalommal például fizették az útját az Egyesült Államokba, és egy ideig kapható volt az alkalmazása az Apple áruházában – igaz, ezt már egy ideje eltávolították innen.

Először márciusban kezdtek arra gyanakodni, hogy a nő valójában nem állít igazat az agydaganatával kapcsolatban – azt állította ugyanis, hogy húsz éves korában, 1999-ben diagnosztizálták nála a rákot. Mindez nem lehetett igaz, ugyanis Belle 1991-ben született, tehát 1999-ben nem hogy húsz, de még tíz éves sem lehetett.

Ezen kívül arra szintén felfigyeltek, hogy noha Belle Gibson ígéretet tett arra, hogy a könyvből és az alkalmazásból származó bevétel egy jelentős részét jótékony szervezeteknek ajánlja fel, valójában ez nem történt meg. Pénzügyi nehézségekre hivatkozva a jótékony szervezeteknek történő utalás elmaradásáról egyébként a The Whole Pantry be is számolt márciusban.

Mikor a kérdéses „ügyeket” vizsgálták, nem csak az derült ki, hogy egyáltalán nem folyósított pénzt jótékony szervezeteknek a nő vállalata, hanem az is, hogy Belle soha nem szenvedett ráktól, vagy bármilyen agydaganattól – erre egyébként a nő azt felelte, „sokként érte őt” a felfedezés, hogy valójában nem volt rákos.

A viktóriai fogyasztóvédelmi hatóság a „félrevezető és megtévesztő” magatartás miatt megkezdte a megfelelő intézkedéseket. A várhatóan kiszabható bírság mértéke legfeljebb 1,1 millió dollár lehet a cégnek, illetve 220 ezer dollár a magánszemély részére. A Penguin kiadónak szintén 30 ezer dolláros összeget kell kifizetnie, mert nem ellenőrizte a kiadott könyv valóságtartalmát.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen