Külföld

A 2016-os rioi olimpia globális egészségügyi problémákhoz vezethet

2016-ban Rio de Janeiro lesz a nyári olimpiai játékok helyszíne, ami azért lehet problémás, mert egyes szakértők szerint így globális szinten elterjedhet a zika-vírus. Feltételezhető az is, hogy a szúnyogok által terjesztett betegség nem csak a várandós nőkre és születendő gyermekekre veszélyes, de bénuláshoz is vezethet.
Rio 2016 A 2016-os rioi olimpia globális egészségügyi problémákhoz vezethet (Forrás: money.cnn.com)

Brazíliában először 2015 májusában azonosították a zika vírust, majd ezt követően a környező országokra is átterjedt a betegség, minek következtében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki. Rioban a feltételezett megfertőződések száma magasabb volt, mint bárhol máshol az ország területén.

Az olimpia közeledtével aggodalomra adhat okot, hogy a vírus továbbra is jelen van a területen, így több sportoló és szakember is úgy véli, hogy az olimpia megrendezése Brazíliában nagy kockázatot is rejthet magában, kiváltképp, hogy több százezer ember látogat majd el várhatóan a sporteseményre.

Dr. Amir Attaran a Harvard Public Health Review lapban arról írt, hogy a Rio-ban megrendezett olimpia növelheti a vírus terjedésének gyorsaságát, valamint javasolja, hogy Brazília egy olyan városában rendezzék meg az olimpiát, ahol kisebb mértékben van jelen a vírus. Megjegyezte, hogy valószínűleg egyébként is elterjedhet majd a világ számos pontján a vírus, de ezt a terjedést gyorsítani igazán nem lenne szerencsés. Különösen az jelent szerinte problémát, hogy akár 500 ezer külföldi turista is érkezhet az olimpiai játékok megtekintésére, akik megfertőződve hazájukba hurcolhatják a vírust, amely tovább terjedhet az olyan területeken, ahol az egyiptomi csípőszúnyog, vagy az Aedes rovarnem valamely más tagja őshonos, vagy akár behurcolt fajként megtalálható. (Az Aedes nembe tartozik a gyötrő szúnyog is, fontos azonban megjegyezni, hogy jelenleg csak az egyiptomi csípőszúnyog képes arra, hogy a betegséget terjessze.) Újabb kockázatot jelent, hogy a vírus a megfigyelések szerint szexuális úton is terjed.

Az olimpiáig már csupán megközelítőleg három hónap van hátra, és nem valószínű, hogy bármiféle jelentős lépést tenne a brazil kormány például az esemény „áthelyezésére” - noha nem csak a zika-vírus, de az ország gazdasági helyzete miatt is pedzegették néhányan, hogy Brazília nem a legmegfelelőbb házigazdája a jelentős sporteseménynek. Ezen kívül az országban jellemző bandaháborúk, a vizek súlyos szennyezettsége, de a közelmúltban történt kerékpárút-összeomlás (melynek következtében ketten meghaltak) is azt jelezhették, hogy az ország nincs egészen felkészülve egy ilyen horderejű esemény megszervezésére.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen