Külföld

200 család tűnt el a srí lankai földcsuszamlásokban

Legalább 200 családot keresnek továbbra is a mentő egységek Srí Lankán, ahol a heves esőzéseket követően a földcsuszamlások több kis települést is elzártak a külvilágtól vagy elpusztítottak.
Srí Lanka esőzés Legalább 200 családot keresnek továbbra is a mentő egységek Srí Lankán (Forrás: dailyreadlist.com)

A helyi Vöröskereszt szerint a keddi földcsuszamlások, melyeket minden bizonnyal a heves esőzések idéztek elő, összesen három kisebb települést, falut, Siripurát, Pallebage-t és Elagipityát temették maguk alá az ország Kegalle régiójában. A segélyszervezet becslése szerint legalább 220 család tűnt el a katasztrófában, a helyi kormány azonban ezt az adatot még nem erősítette meg.

A sárból eddig már 17 holttestet emeltek ki, egy honvédségi szóvivő pedig arról beszélt, hogy Srí Lankában összesen 36 ember halálát okozta eddig a szélsőséges időjárás és az áradások. A Vöröskereszt szerint a mentő egységek munkáját nehezítette, hogy számos, a hegyekbe vezető út járhatatlan volt.

A területen május 15. és 16. között mintegy 100 milliméter eső esett, az első földcsuszamlásokat követően pedig két közeli falut is kiürítettek attól tartva, hogy újabb, hasonló katasztrófák következnek be. Az esőzések miatt az országban mások 137 ezer embernek is el kellett hagynia az otthonát. Rohan Dias rendőrtiszt szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy egészen pontosan hány halálos áldozata van a földcsuszamlásoknak.

A közeli szentélyekben nagyjából 800 ember húzta meg magát, de közöttük vannak azok is, akik a szomszédos településekről siettek ide újabb földcsuszamlásoktól tartva. Másik 400 ember is úton van, hogy rokonaihoz menjen.

A katasztrófavédők szerint több tucat ház elpusztult a földcsuszamlások miatt, és több száz helyinek kellett elhagynia az otthonát. Egy kis szigetről helikopterekkel legalább 200 embert sikerült kimenekíteniük a mentő egységeknek, s összesen eddig megközelítőleg 400 embert mentettek ki a veszélyből a hatóságok.

A katasztrófavédelem egy szóvivője szerint ez volt a legrosszabb esőzés 2010 óta, Srí Lanka 25 körzetéből 19-ben okozott károkat a heves eső.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben

Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben


KENYA,     NAIROBI,     LUXUSHOTEL

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről


BREXIT,     NAGY-BRITANNIA,     EU

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen